Un gironí aconsegueix que es creï una reserva marina a les Illes Galápagos

Enric Sala va fer veure al president equatorià la importància d'aquest santuari marí a l'oceà Pacífic

22.03.2016 | 07:16
L´ecòleg marí gironí Enic Sala, amb el president Correa i Miguel Bosé.

El Govern de l'Equador ha anunciat la creació de la reserva amb major densitat de taurons del planeta, un santuari marí de 38.000 quilòmetres quadrats al nord de les illes Galápagos, a l'oceà Pacífic. El 25% dels taurons del planeta es troba en perill d'extinció, degut en part a la demanda per satisfer el mercat mundial de sopa d'aleta, segons l'últim informe de la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN).

La decisió de l'Executiu equatorià es produeix després d'una reunió el 12 de febrer entre el president Rafael Correa, el cantant Miguel Bosé i l'ecòleg marí gironí Enric Sala. Aquest investigador, líder del projecte Mars Pristins de la Societat National Geographic, va encapçalar al desembre una expedició científica que va constatar la rica biodiversitat marina de les Galápagos i la necessitat de protegir-la. Les illes acullen més de 2.900 espècies de peixos, invertebrats i mamífers marins, a més d'aus endèmiques i l'única iguana marina del planeta. Un total de %7 d'aquestes espècies es troben en la Llista Vermella d'espècies amenaçades de la UICN.

La decisió de Correa corregeix una situació preocupant. Fins ara, el 97% de la terra de l'arxipèlag estava protegida, però tot just l'1% de les seves aigües estaven blindades a la pesca. El nou parc natural suposa la protecció del 32% de la mar al voltant de les Galápagos, ple de taurons martell i taurons d'escull.

La creació de la reserva marina és una decisió en què «tots guanyen», va destacar Sala. «En augmentar el valor ecològic de les Galápagos, augmentaran els seus ingressos turístics, que són increïbles per a l'Equador. I la reserva també ajudarà els pescadors, perquè funcionarà com un viver que vessarà a les aigües del seu entorn», va afegir. El santuari es concentra al voltant de les illes Darwin i Wolf, al nord de l'arxipèlag.

«Vaig aconseguir una cita amb el president Correa, amb qui tinc una amistat personal, per parlar de la creació d'una reserva. Ens va dir: "Això s'ha de fer", explica Bosé, històricament lligat a la conservació marina a través de la seva col·laboració amb l'ONG Oceana. El músic espanyol va viatjar amb Sala a les Galápagos i va ser testimoni dels efectes de «la pesca furtiva i els excessos de l'home, el gran depredador», a l'arxipèlag.

Actualiment, el turisme relacionat amb la biodiversitat marina està darrere d'un terç de tots els llocs de treball a les Galápagos i suposa uns 158 milions d'euros cada any per a l'economia, segons destaca el projecte Mars Prístines. Un recent estudi de la Societat National Geographic i la Universitat de Califòrnia a Santa Bàrbara (EUA) va calcular que el valor turístic d'un tauró al llarg de la seva vida a les Galápagos arriba als 4,8 milions d'euros, mentre que un pescador obté menys de 180 euros per un tauró mort.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema