La capital del Pla de l'Estany serà l'escenari de més de cinquanta proves esportives, algunes internacionals, durant el 2016. El calendari s'ha donat a conèixer aquest dilluns juntament amb els entrenaments dirigits per tres esportistes d'elit - Marcel Zamora (triatló), Ester Guerrero (atletisme) i Albert Corominas (piragüisme i quadriatló). L'objectiu és atraure visitants esportistes que vinguin a competir o a entrenar-se i que allarguin l'estada per conèixer el patrimoni cultural i de natura de la zona juntament amb els seus familiars o amics. L'any passat, la ciutat va rebre uns 50.000 visitants entre esportistes i acompanyants, i va superar els 41.000 que es preveien quan l'Ajuntament va anunciar un projecte a quatre anys per consolidar-se com a destinació de turisme esportiu en àmbit internacional.

Segons el regidor d'Esports, Jordi Congost, la ciutat ja està «al límit» a l'hora d'organitzar esdeveniments i no es preveu en un futur un increment de proves. El projecte, que es va iniciar l'any passat, pretén consolidar Banyoles com a turisme esportiu i atraure visitants que vinguin a fer esport i entrenar-se. Ho ha explicat la regidora de Turisme, Joana Vilà, durant la presentació de les accions en aquest àmbit, que inclou un anunci publicitari que s'emetrà als mitjans i a les xarxes socials amb Marcel Zamora, esportista d'elit de triatló, com a protagonista.

Precisament aquest barceloní resident a Banyoles des de fa cinc anys és un dels esportistes que oferiran entrenaments dirigits a aficionats del running amb qui compartirà les tècniques que han permès convertir-se en un campió d'Ironmans. També ho faran el piragüista Albert Corominas en la disciplina de quadriatló i l'atleta Esther Guerrero, tots dos reconeguts esportistes. En total es programaran dotze sessions i els grups són d'entre 8 i 15 persones com a màxim.

Al llarg del 2016, la ciutat acollirà més de 50 proves esportives, una xifra similar a l'any passat, on destaca per exemple el Campionat d'Espanya d'Aigües Obertes, el Campionat d'Espanya de Rem Absolut, el Triatló Popular de Relleus o els Jocs Emporion, entre d'altres. Aquest últim mourà 3.000 esportistes joves a banda dels seus acompanyants durant els dies 21 i 22 de maig.

El regidor d'Esports, Jordi Congost, subratllava que «no hi ha ciutat a Catalunya, Espanya i possiblement al món» que tingui fins a vuit campionats oficialment avalats i regulats com passa a Banyoles.