El Departament de Cultura de la Generalitat reclama a l'Ajuntament de Besalú que retorni gairebé 250.000 euros d'una subvenció. Es tracta d'un ajut que el Govern català va atorgar el 2006 al consistori per a la rehabilitació de l'antic teatre-cinema Cal Tronc de Besalú. La Generalitat anul·la la subvenció perquè l'equipament «no disposa de l'informe favorable de mesures de seguretat», ja que el setembre del 2013 no estava construït el vestíbul d'accés ni d'evacuació de l'espai. També retreu a l'Ajuntament que el gener del 2010 no comuniqués la paralització de les obres de rehabilitació de Cal Tronc. Per això, el Departament de Cultura ha resolt que revoca la subvenció del 2006 i que Besalú ha de retornar 243.000 euros. En canvi, l'Ajuntament ha presentat un recurs perquè defensa que els Bombers han «validat» l'evacuació de l'espai i afegeix que Cal Tronc ja disposa d'un «doble accés». Malgrat que ja ha passat un any des que Cultura va notificar l'anul·lació de l'ajut, el Govern encara no ha resolt el recurs del consistori.

El juny de l'any 2006 la Generalitat va atorgar a l'Ajuntament de Besalú una subvenció de 315.578 euros per al finançament d'un crèdit de l'Institut Català de Finances. Es tractava d'un crèdit de 270.000 euros destinat a la rehabilitació de l'antic teatre-cinema Cal Tronc. El maig del 2014, però, Cultura va proposar una revocació parcial de la subvenció i l'octubre del mateix any Intervenció del Departament de Cultura va demanar que l'anul·lació de la subvenció fos total. Els motius, segons l'interventor, són que l'Ajuntament de Besalú va vulnerar bases de l'ajut -com els terminis de les obres-, no va comunicar la paralització dels treballs i va incomplir «radicalment l'origen i la finalitat de la subvenció concedida».

En concret, Intervenció del Departament de Cultura va considerar que la situació de Cal Tronc és de «no disponibilitat» per la «inaccessibilitat» de l'equipament, ja que valora que no s'ha construït el vestíbul d'accés ni d'evacuació de l'espai. Pel que fa a la paralització de les obres l'any 2010, Besalú va adjudicar els treballs de rehabilitació de Cal Tronc el gener del 2008 a la constructora Xavier Alzina, SA per un import de més d'un milió d'euros (IVA inclòs). Per tot plegat, ara fa un any, el febrer del 2015, el llavors conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va notificar a l'Ajuntament de Besalú que la subvenció quedava anul·lada i que el consistori ha de retornar 243.000 euros. Aquest import, que és el 90% del crèdit de 270.000 euros, és la quantitat que el Govern català ja ha pagat a Besalú.

«L'edifici ja està acabat»

«No estem d'acord amb el que expliquen», va assegurar ahir l'alcalde de Besalú, Lluís Guinó, sobre els motius del Departament de Cultura per anul·lar la subvenció. «Acceptàvem la revocació parcial perquè realment no vam acabar les obres dins els terminis, ja que l'adjudicatari va renunciar» als treballs, va explicar Guinó, que va afegir que un informe dels Bombers ha «validat» l'evacuació de Cal Tronc. Guinó va negar que no es comuniqués la paralització de les obres el 2010 i va manifestar que actualment l'equipament compta amb un «doble accés». Ara bé, l'alcalde, que ja estava al capdavant del consistori quan el Govern va concedir l'ajut l'any 2006, va remarcar que la subvenció de Cultura va ser per rehabilitar l'edifici, «que ja està acabat», mentre que va considerar que l'ajut per a l'accés del pati d'illa de Cal Tronc correspon al Pla de Barris de la Generalitat.

Si el recurs que l'Ajuntament de Besalú ha presentat contra la resolució del Departament de Cultura no és favorable al consistori, Guinó ja va deixar clar ahir: «Si cal, anirem al contenciós administratiu». L'alcalde va reconèixer que retornar aquesta subvenció «té unes conseqüències econòmiques» per al consistori i va valorar que la situació financera del Govern català fa que «s'obrin determinats expedients». Finalment, va criticar els impagaments de la Generalitat i va demanar «celeritat» per enllestir el recurs. De moment, Cultura ha informat que no hi ha un termini per resoldre aquest recurs.