L'Ajuntament avisa que Olot pot perdre benestar a causa de la tecnificació

La creació d´un sector econòmic basat en les noves tecnologies va paral·lel a la consolidació d´una bossa d´atur

23.03.2016 | 08:01
L'Ajuntament avisa que Olot pot perdre benestar a causa de la tecnificació

El Pla Estratègic de Desenvolupament Econòmic-Local i d´Ocupació a la Garrotxa planteja que els ciutadans d´Olot poden perdre part del benestar que-segons marquen les estadístiques- és lleugerament superior al de la resta de comarques catalanes. L´origen de l´avantatge en benestar -segons va explicar Estanis Vayreda (regidor de Promoció Municipal per CiU) està en el fet que Olot i la Garrotxa han tingut i tenen taxes d´ocupació més altes que la mitjana de Catalunya.

Els bons nivells d´ocupació –segons ell– es poden perdre, per la creixent tecnificació dels sectors econòmics. Va demanar una esforç de les famílies per formar-se millor. Vayreda ho va explicar al darrer ple, en l´aprovació del Pla de Desenvolupament Econòmic-Local i d´Ocupació a la Garrotxa. El Pla va tenir el suport de CiU, el PSC i ERC i l´abstenció de la CUP i d´OeC.

Va precisar: «És evident que tenim un repte en el tema de la qualificació». Segons ell, fins ara el model econòmic d´Olot i de la Garrotxa ha funcionat, «perquè el nivell de tecnificació de les empreses era el que era». Va oposar: «Ara les empreses es tecnifiquen molt i per tant necessitaran gent molt més qualificada i aquí hi ha un repte de l'administració, però també hi ha un repte de les famílies. Va concretar: «de la gent que vulgui treballar aquí».

Va presentar exemples: «Tavil- Alzamora suposo que ho van veure -es va dirigir als regidors- han agafat una màquina que suposo és única a tot Espanya. Va afegir:«Els convido que vagin a veure com maten els porcs a l´escorxador, perquè és un dels escorxadors més innovadors que hi ha a Europa». Va considerar: «Entenem que aquestes empreses són aquí i podrien ser al costat d'autopistes».

El fet que no s´hagin plantejat anar al costat de l´autopista i encara més en una ciutat amb estació de tren –segons Vayreda– és perquè han decidit invertir en tecnologia per poder ser competitives. Va concloure: «Per als que vulguin continuar treballant aquí, –va dir– o fem un esforç per reciclar-nos tots plegats o si no el risc és cert».

Més Tavils o menys Tavils
Part de l´avís d´Estanis Vayreda va estar motivat per la intervenció de Lluís Juncà (ERC). Va començar: «He de constatar que estem just al darrere en qualificació acadèmica malgrat que les dades indiquen que anem endavant». Va precisar: «La gràfica de l´Observatori Econòmic, Social i Mediambiental de la Garrotxa marca que esten just a darrere en qualificació respecte a la resta de comarques catalanes». Va considerar que la qualificació ha provocat una bossa de gent que –segons ell– mai trobarà feina en el nous sectors del mercat de treball. «Ho concreto –va dir–: Ens hem de decidir si menys Tavils o més Tavils». Va demanar: «Volem que el sector carni tingui més o menys valor?». Va considerar: «Potser de matar porcs no en viurem gaires o no aconseguirem llocs de treball de qualitat».

Va exposar «Pel que fa a competivitat fa 10 anys que no creixem». Com a solucions va plantejar l´0ferta esportiva com un valor afegit a l´activitat econòmica. Va reclamar vivers d´empreses i l´aprofitament dels volcans més enllà del turisme de caps de setmana.

Abans de Juncà, va intervenir Anna Descals (CUP). Va qualificar el pla de molt empresarial. Va exposar: «Hi han participat empreses i hotels, ens hauria agradat que haguessin convidat sindicats, associacions d´aturats i serveis educatius.

Xavier Garcia (Olot en Comú) va exposar: « No posaré en qüestió els recursos tècnics de l´Escorxador, però sí les condicions dels treballadors» Va concretar: «Treballen en unes condicions força fomudes».

Al final, l´alcalde, Josep Maria Corominas (CiU), va intervenir per dir que ell mateix s´havia interessat per les condicions dels treballadors de les cooperatives, per quants n´hi ha de la Garrotxa i per quines són les seves condicions de treball.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema