El Pla Estratègic de Desenvolupament Econòmic-Local i d´Ocupació a la Garrotxa planteja que els ciutadans d´Olot poden perdre part del benestar que-segons marquen les estadístiques- és lleugerament superior al de la resta de comarques catalanes. L´origen de l´avantatge en benestar -segons va explicar Estanis Vayreda (regidor de Promoció Municipal per CiU) està en el fet que Olot i la Garrotxa han tingut i tenen taxes d´ocupació més altes que la mitjana de Catalunya.

Els bons nivells d´ocupació -segons ell- es poden perdre, per la creixent tecnificació dels sectors econòmics. Va demanar una esforç de les famílies per formar-se millor. Vayreda ho va explicar al darrer ple, en l´aprovació del Pla de Desenvolupament Econòmic-Local i d´Ocupació a la Garrotxa. El Pla va tenir el suport de CiU, el PSC i ERC i l´abstenció de la CUP i d´OeC.

Va precisar: «És evident que tenim un repte en el tema de la qualificació». Segons ell, fins ara el model econòmic d´Olot i de la Garrotxa ha funcionat, «perquè el nivell de tecnificació de les empreses era el que era». Va oposar: «Ara les empreses es tecnifiquen molt i per tant necessitaran gent molt més qualificada i aquí hi ha un repte de l'administració, però també hi ha un repte de les famílies. Va concretar: «de la gent que vulgui treballar aquí».

Va presentar exemples: «Tavil- Alzamora suposo que ho van veure -es va dirigir als regidors- han agafat una màquina que suposo és única a tot Espanya. Va afegir:«Els convido que vagin a veure com maten els porcs a l´escorxador, perquè és un dels escorxadors més innovadors que hi ha a Europa». Va considerar: «Entenem que aquestes empreses són aquí i podrien ser al costat d'autopistes».

El fet que no s´hagin plantejat anar al costat de l´autopista i encara més en una ciutat amb estació de tren -segons Vayreda- és perquè han decidit invertir en tecnologia per poder ser competitives. Va concloure: «Per als que vulguin continuar treballant aquí, -va dir- o fem un esforç per reciclar-nos tots plegats o si no el risc és cert».

Més Tavils o menys Tavils

Part de l´avís d´Estanis Vayreda va estar motivat per la intervenció de Lluís Juncà (ERC). Va començar: «He de constatar que estem just al darrere en qualificació acadèmica malgrat que les dades indiquen que anem endavant». Va precisar: «La gràfica de l´Observatori Econòmic, Social i Mediambiental de la Garrotxa marca que esten just a darrere en qualificació respecte a la resta de comarques catalanes». Va considerar que la qualificació ha provocat una bossa de gent que -segons ell- mai trobarà feina en el nous sectors del mercat de treball. «Ho concreto -va dir-: Ens hem de decidir si menys Tavils o més Tavils». Va demanar: «Volem que el sector carni tingui més o menys valor?». Va considerar: «Potser de matar porcs no en viurem gaires o no aconseguirem llocs de treball de qualitat».

Va exposar «Pel que fa a competivitat fa 10 anys que no creixem». Com a solucions va plantejar l´0ferta esportiva com un valor afegit a l´activitat econòmica. Va reclamar vivers d´empreses i l´aprofitament dels volcans més enllà del turisme de caps de setmana.

Abans de Juncà, va intervenir Anna Descals (CUP). Va qualificar el pla de molt empresarial. Va exposar: «Hi han participat empreses i hotels, ens hauria agradat que haguessin convidat sindicats, associacions d´aturats i serveis educatius.

Xavier Garcia (Olot en Comú) va exposar: « No posaré en qüestió els recursos tècnics de l´Escorxador, però sí les condicions dels treballadors» Va concretar: «Treballen en unes condicions força fomudes».

Al final, l´alcalde, Josep Maria Corominas (CiU), va intervenir per dir que ell mateix s´havia interessat per les condicions dels treballadors de les cooperatives, per quants n´hi ha de la Garrotxa i per quines són les seves condicions de treball.