Agafin aquestes prediccions meteorològiques «amb pinces», perquè poden canviar d'un dia per l'altre. És la recomanació que fan els meteoròlegs de cares a la Setmana Santa, amb un únic auguri fiable al 100%: que el temps serà «imprevisible».

Seguint la tònica d'aquest inici de setmana, a partir de demà les comarques gironines viuran episodis de sol, núvol, vent i pluja. El moment exacte és el més difícil de determinar, i no s'anirà sabent amb total seguretat fins unes hores abans que passi. De moment, segons el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), hi ha tres coses més o menys segures en aquest guió meteorològic: les temperatures seran suaus i agradables, plourà diumenge i no hi haurà episodis extrems, ni de precipitacions ni de termòmetre.

El meteoròleg banyolí Enric Estragués explica que aquest és el «típic» temps de Setmana Santa, encara que enguany aquesta festivitat caigui aviat. «Tant és que sigui ara o d'aquí a quinze dies. És ben normal que per Setmana Santa faci aquest temps», subratlla Estra­gués, donant a entendre que una primavera que no tingui aquests ingredients sí que seria una anomalia digna d'estudi.

Òbviament, cada any hi ha matisos dins d'aquesta muntanya russa climatològica. L'any passat per aquestes mateixes dates (va caure el 2 d'abril) va fer un temps més estable que el previst per als propers dies. Van predominar els episodis de sol i núvol però no van caure grans ruixats i les temperatures van mantenir-se suaus, fins i tot una mica més altes que les d'aquest any.

Estragués explica que la Setmana Santa enguany serà imprevisible sobretot per l'arribada de diversos fronts de caràcter feble que accentuaran els canvis de temps, tot i que sempre ho faran amb moderació: ni aiguats, ni tramuntanades, ni fred ni calor.

En la mateixa línia se situa el meteoròleg de l'Estartit Josep Pascual quan afirma que almenys fins diumenge els dies seran «força tranquils». El front que ha d'arribar cap a finals de setmana vindrà de ponent, «per tant en principi a Girona no ha d'afectar massa més enllà d'algun ruixat», afegeix Pascual.

Mar de fons

A la costa la tramuntana bufarà sobretot dijous i divendres, i anirà acompanyada d’un mar de fons suficient com per posar en alerta les embarcacions.

Els termòmetres del Meteocat esperen valors força uniformes que oscil·laran entre els 16 i els 21ºC de màxima a la major part del territori. «A muntanya seran més fresques» apunta Estragués. Les mínimes seran relativament baixes, però lluny ja de la rigorositat de l'hivern: dels 4 als 10ºC en funció del dia i del lloc. A la costa seran més altes que a l'interior.

Amb aquest panorama Estragués dóna per finalitzada la temporada d'hivern i augura uns dies amb l'anorac penjat a l'armari i l'abric, rebequeta, paravents o impermeable a la mà. Pascual ho subscriu: «La temperatura serà lleugerament més alta que l'habitual en aquesta època de l'any».