Un any més, la Processó de Verges és un dels actes de Setmana Santa més destacats a Catalunya, gràcies a la sorprenent Dansa de la Mort. Tanmateix, aquesta ancestral tradició no es podria entendre si no anés acompanyada de tots els seus elements: la desfilada de «manages», les imatges, la representació dels últims instants de la vida de Jesús i, sobretot, l'escenari privilegiat dels carrers de Verges.

Com es presenta aquest any la Processó? Han incorporat algun element nou?

Novetats destacades no n'hi ha. Els canvis grossos els vam fer del 2009 al 2011 amb la direcció de Lluís Llach. A partir de llavors, aquests últims anys el que hem intentat és mantenir les modificacions i consolidar-les.

Què podrà trobar-hi el visitant que vegi la Processó per primer cop?

Doncs hi ha diverses parts. Els actes comencen a les cinc de la tarda quan els «manages» desfilen pels carrers durant dues hores per buscar les imatges. A les 10 de la nit, uns 1.800 espectadors amb entrada presencien un representació sobre la passió de Jesucrist. Després, a les 12 de la nit s'escenifica el recorregut de Jesús pels carrers de Verges fins a la muntanya del Calvari, on es representa la crucifixió.

El plat fort és la Dansa de la Mort.

Sí, és el tret diferencial perquè no es fa enlloc més.

Costa molt trobar ballarins per a la Dansa de la Mort?

En principi no hi ha problemes. Van sortint nens per fer-ne, i els adults estan regulats per uns estatuts pels quals ballen per un temps de sis anys i després són rellevats. El fet de trobar o no gent va molt a anys, i també en funció dels papers: per exemple, el de Jesucrist, que és un perfil molt concret, a vegades és difícil.

És difícil assimilar l'allau de visitants que cada dijous Sant omple els carrers de Verges?

No, portem força bé els problemes d'aforament. És sobretot mirar que tot estigui correcte abans de començar. Directa o indirectament, la Processó de Verges és sobretot cosa de tot un poble. Tothom fan feina. Des dels ballarins de la Dansa de la Mort fins als intèrprets, però també els acomodadors, els que ajuden a vestir, els que munten l'escenari... Tots són importants. Tot el poble hi està involucrat. Uns enganxen els cargols a les seves façanes, els altres es fan càrrec dels fills petits dels veïns mentre aquests participen en la processó, etc.

Esperen molta gent de fora?

Sí, com cada any. Comptabilitzant totes les entrades de l'espectacle més els espectadors pels carrers de la Processó (que comptem a grans trets amb els cotxes que hi ha a l'aparcament), la xifra aproximada de visitants que hem tingut últimament ha rondat les 5 o 6.000 persones, cinc vegades la població que té el municipi.