Els Mossos han desarticulat un laboratori de falsificació de moneda actiu que es considera el més antic de Catalunya. Han arrestat cinc persones, i entre elles hi ha el falsificador que tenia al seu domicili tota la maquinària necessària per fabricar fins a 80.000 euros.

A més, dos dels investigats col·locaven els bitllets falsos de 20 i 50 euros realitzant compres a les casetes de l'ONCE de tot Catalunya. El falsificador disposava de coneixements i experiència en la confecció de moneda falsificada i ja havia estat detingut els anys 1997 i 2000 per falsificar bitllets.

Els arrestats són cinc homes d'entre els 48 i 59 anys, tres d'ells veïns d'Olesa de Montserrat i dos de Granollers.

Els detinguts van passar a disposició judicial el passat 14 de febrer i el jutge va decretar l'ingrés a presó per al falsificador i llibertat amb càrrecs per als altres quatre arrestats.

La investigació ha estat dirigida pel Jutjat d'Instrucció número 4 de Santa Coloma de Farners. Seria a la capital de la Selva interior on es van rebre les primeres denúncies, per la qual cosa aquest jutjat ha estat al capdavant del cas.

La investigació es va iniciar a finals del mes de desembre de 2015 quan els agents van detectar un augment de les denúncies a les comarques centrals de Catalunya relacionades amb bitllets falsos de 20 i 50 euros que presentaven característiques de falsificació similars.

L'anàlisi d'aquestes denúncies relacionaven directament els bitllets falsos intervinguts a partir d'altres denúncies des de l'any 2002. Fruit de les gestions d'investigació realitzades es van localitzar i identificar els responsables.

Un informàtic amb experiència

Les indagacions van permetre als policies constatar que el falsificador tenia contrastada experiència i coneixements informàtics i que havia estat detingut entre els anys 1997 i 2000 per falsificació de moneda. Aquest fet va propiciar que prengués moltes mesures de seguretat a l'hora de falsificar i contactar amb els seus compradors.

Els bitllets falsos els realitzava al seu domicili sota comanda i els feia artesanalment i de manera intermitent des de l'any 2002, fet que va dificultar les tasques d'investigació i localització del punt de producció.

La manera com s'introduïen els bitllets al circuit econòmic és el sistema conegut com a "degoteig": es fa a través de compres de productes de poc valor en petits comerços, preferentment als venedors de les casetes de l'ONCE, ja que aquests imitaven les marques tàctils dels bitllets legítims que les persones invidents utilitzen per identificar els bitllets.

El dia 11 de febrer es va dur a terme un operatiu policial que va concloure amb la detenció del falsificador a Olesa de Montserrat quan anava a fer una entrega de moneda falsa a un dels seus compradors. Posteriorment es van realitzar dues entrades i escorcolls a Granollers i Olesa de Montserrat i es van arrestar quatre persones més.

Fasificar fins a 80.000 euros

En el moment de la intervenció policial el laboratori desarticulat disposava d'una capacitat de producció de fins a 80.000 euros i es van comissar, entre altres estris, dues impressores d'injecció, un escàner, diversos cartutxos de tinta, una guillotina de paper, dos ordinadors i diversos hologrames de 20 i 50 euros.

La investigació ha estat tutelada pel Jutjat d'Instrucció número 4 de Santa Coloma de Farners.

Els investigadors recomanen que per detectar aquesta falsificació els comerciants i ciutadans comprovin els bitllets utilitzant les recomanacions del Banc Central Europeu "Toqui, miri i giri".