FRONTERES INTEL·LIGENTS

Control de fronteres: en vint segons i sense cues

Els passatgers verifiquen la seva identitat posant el passaport o dni electrònic en una màquina i si tot és correcte ja poden entrar a Espanya · Per a la Policia és un bon sistema de seguretat i control, que els permet localitzar documents falsos i persones amb reclamacions

29.03.2016 | 07:19
Control de fronteres: en vint segons i sense cues
Control de fronteres: en vint segons i sense cues

Als aeroports hi ha un anar i venir de passatgers que s´incrementa, sobretot ara que vénen les vacances d´estiu i s´acaben les de Setmana Santa. El de Girona és un d´aquests on l´activitat augmenta per aquestes dates i per facilitar el pas de passatgers cap a Espanya hi ha instal·lades unes màquines que estalvien cues als viatgers.

Arribar a l´aeroport de Girona i no haver de fer cua per entrar a Espanya és possible. Això és el que permet el sistema de pas automatitzat de fronteres, anomenat ABC System. És un sistema de fronteres intel·ligent que va començar a funcionar abans de l´estiu passat a l´equipament de Vilobí d´Onyar i pel qual van passar ­l´any anterior 6.000 persones.

Es tracta d´un aparell d´ús molt senzill i el passatger només necessita el seu DNI o passaport electrònic i tenir més de 18 anys. Cal dir, però, que només el poden utilitzar ciutadans de la Unió Europea, d´Islàndia, Suïssa, Noruega i Liechtenstein.

Al mateix temps, és una eina útil per a la Policia Nacional que controla la documentació, ja que així pot saber qui entra en territori espanyol. És un sistema que com explica Miguel Ángel Mata, subinspector de la Policia Nacional i cap accidental a la comissaria de l´aeroport de Girona, comporta comoditat i estalvi de temps als passatgers que volen entrar a Espanya després d´aterrar a l´aeroport de Girona.

La màquina, que és com un caixer automàtic que, en el cas dels instal·lats a Vilobí anomenen quiosc, funciona, com diu el subinspector de la Policia Nacional, com si el control el fes manualment un policia.

D´entrada, quan arriba una persona i entra a la zona de control va cap a l´aparell i introdueix el passaport o el DNI i posteriorment la màquina comença a funcionar. Comença per llegir i contrastar el xip amb les dades biomètriques de l´usuari. En el cas dels ciutadans de la Unió Europea, puntualitza Mata, hi ha la filiació i la fotografia. La màquina compta amb tres càmeres, una de les quals tridimensional, que capta la imatge del passatger i la contrasta amb la del xip. En casos de ciutadans espanyols o d´altres documents que en tenen, també comprova l´empremta dactilar. Si el resultat és positiu s´encén un llum verd que deixa passar la persona. I tot seguit, per entrar en territori espanyol, el passatger es dirigeix a una porta de vidre on ha de posar l´emprempta dactilar i ja se li dóna pas. Però si el resultat és negatiu s´encén un llum vermell o taronja i la persona s´ha de dirigir cap al policia que hi ha a la cabina de control. El subinspector de la Policia Nacional assegura que aquest sistema de frontera intel·ligent va «molt bé per detectar la falsificació de documents perquè n´hi ha molts que es fan per canvis de fotografia o dades biogràfiques».

A més, com reconeix el cap accidental a la comissaria de la Policia Nacional a l´aeroport de Girona aquesta màquina «al mateix temps que fa la consulta facial i el contrast biomètric està contras­tant totes les bases de dades de la policia sobre si té alguna reclamació judicial o, hi ha una recerca, entre altres» I assegura que «és una arma molt bona en l´aspecte policial» però que l´objectiu i la seva implantació és per facilitar i agilitzar el pas dels ciutadans a les fronteres exteriors.

L´ABC System funciona també en altres països com el Regne Unit o Portugal, per exemple. I actualment, entre un 70 i 80% dels passatgers l´utilitzen. A Espanya està implantat en set aeroports, una frontera marina i una de terrestre.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

La comissaria de Policia Local de Banyoles pren forma

La comissaria de Policia Local de Banyoles pren forma

La construcció de la nova comissaria de Policia Local de Banyoles avança a bon ritme, en un solar...

La Generalitat reduirà el transvasament d´aigua del riu Ter a Barcelona

La Generalitat reduirà el transvasament d´aigua del riu Ter a Barcelona

El conseller de Territori anuncia un pla per fer baixar «de manera considerable» el cabal a través...

Exculpen 13 constructors acusats en el cas Gisa i es manté la causa per a un directiu

Exculpen 13 constructors acusats en el cas Gisa i es manté la causa per a un directiu

La jutge que investiga l'adjudicació d'obra pública a Girona sosté que de les converses no se'n...

Girona lidera la taxa de nupcialitat amb 4 unions per cada 1.000 habitants

Girona lidera la taxa de nupcialitat amb 4 unions per cada 1.000 habitants

Els enllaços creixen un 1,31% i el 85,1% són civils Les dones es casen per primer cop, de mitjana,...

El nou gerent de l´hospital comarcal d´Olot cobra 100.000 euros bruts anuals

El nou gerent de l´hospital comarcal d´Olot cobra 100.000 euros bruts anuals

La CUP protesta pel salari i en canvi el Patronat de l'Hospital indica que és just i comparable al...

Enllaços recomanats: Premis cinema