Arribar a l´aeroport de Girona i no haver de fer cua per entrar a Espanya és possible. Això és el que permet el sistema de pas automatitzat de fronteres, anomenat ABC System. És un sistema de fronteres intel·ligent que va començar a funcionar abans de l´estiu passat a l´equipament de Vilobí d´Onyar i pel qual van passar ­l´any anterior 6.000 persones.

Es tracta d´un aparell d´ús molt senzill i el passatger només necessita el seu DNI o passaport electrònic i tenir més de 18 anys. Cal dir, però, que només el poden utilitzar ciutadans de la Unió Europea, d´Islàndia, Suïssa, Noruega i Liechtenstein.

Al mateix temps, és una eina útil per a la Policia Nacional que controla la documentació, ja que així pot saber qui entra en territori espanyol. És un sistema que com explica Miguel Ángel Mata, subinspector de la Policia Nacional i cap accidental a la comissaria de l´aeroport de Girona, comporta comoditat i estalvi de temps als passatgers que volen entrar a Espanya després d´aterrar a l´aeroport de Girona.

La màquina, que és com un caixer automàtic que, en el cas dels instal·lats a Vilobí anomenen quiosc, funciona, com diu el subinspector de la Policia Nacional, com si el control el fes manualment un policia.

D´entrada, quan arriba una persona i entra a la zona de control va cap a l´aparell i introdueix el passaport o el DNI i posteriorment la màquina comença a funcionar. Comença per llegir i contrastar el xip amb les dades biomètriques de l´usuari. En el cas dels ciutadans de la Unió Europea, puntualitza Mata, hi ha la filiació i la fotografia. La màquina compta amb tres càmeres, una de les quals tridimensional, que capta la imatge del passatger i la contrasta amb la del xip. En casos de ciutadans espanyols o d´altres documents que en tenen, també comprova l´empremta dactilar. Si el resultat és positiu s´encén un llum verd que deixa passar la persona. I tot seguit, per entrar en territori espanyol, el passatger es dirigeix a una porta de vidre on ha de posar l´emprempta dactilar i ja se li dóna pas. Però si el resultat és negatiu s´encén un llum vermell o taronja i la persona s´ha de dirigir cap al policia que hi ha a la cabina de control. El subinspector de la Policia Nacional assegura que aquest sistema de frontera intel·ligent va «molt bé per detectar la falsificació de documents perquè n´hi ha molts que es fan per canvis de fotografia o dades biogràfiques».

A més, com reconeix el cap accidental a la comissaria de la Policia Nacional a l´aeroport de Girona aquesta màquina «al mateix temps que fa la consulta facial i el contrast biomètric està contras­tant totes les bases de dades de la policia sobre si té alguna reclamació judicial o, hi ha una recerca, entre altres» I assegura que «és una arma molt bona en l´aspecte policial» però que l´objectiu i la seva implantació és per facilitar i agilitzar el pas dels ciutadans a les fronteres exteriors.

L´ABC System funciona també en altres països com el Regne Unit o Portugal, per exemple. I actualment, entre un 70 i 80% dels passatgers l´utilitzen. A Espanya està implantat en set aeroports, una frontera marina i una de terrestre.