I si Kim Jong-un ataqués Girona? 8.260 morts

Una nova aplicació informàtica permet calcular els danys d'un atac nuclear en cada racó del món: així seria la destrucció d'una bomba atòmica sobre la plaça del Vi de Girona

29.03.2016 | 07:19


Kim Jong-un, l'estrafolari dictador de Corea del Nord, viu un idil·li amb les armes nuclears. Amenaça periòdicament els seus veïns del Sud i els Estats Units amb un holocaust atòmic. Fa pocs dies, per exemple, va llançar dos míssils de mig abast al mar del Japó. Les seves amenaces sonen a un altre temps, a la Guerra Freda, quan el pànic nuclear era el pa nostre de cada dia. Avui ningú a Occident té ja malsons amb bombes atòmiques, però el risc real no ha desaparegut.

L'aplicació informàtica Nukemap ens ho recorda. Aquesta "app" ha estat creada per l'historiador Alex Wellerstein, professor a l'Institut Americà de Física, a Maryland, prop de Washington, i expert en armes nuclears. El programa ens permet simular els efectes en danys materials i humans d'impacte d'un artefacte atòmic. Es poden calcular els danys "llançant" bombes de diferents magnituds sobre qualsevol lloc del món. Wellerstein va llançar l'aplicació per conscienciar els seus estudiants sobre un impacte d'aquestes característiques. I per fer-ho, res millor que sentir-ho en carn pròpia.

Juguem a Nukemap: imaginem que Kim Jong-un ataca Girona. Per ventura irritat per l'ombra que pogués fer al seu lideratge l'alcaldessa Marta Madrenas, deixa anar una bomba sobre la seu de l'Ajuntament, a la plaça del Vi de la caipital gironina. Si aquesta bomba és de 10 quilotones, exactament de la potència de l'última prova nuclear efectuada per Corea del Nord l'any 2013, el programa Nukemap estima que hi hauria 8.260 morts i 19.860 ferits.

Els efectes es distribuirien en cercles concèntrics de més a menys. En l'epicentre es formaria una bola de foc amb un radi de 150 metres, que arribaria fins al pont de Pedra i tota la Rambla de la Llibertat, el Centre Cultural La Mercè, el geriàtric Maria Gay i la plaça Sant Josep. Més enllà d'aquesta zona zero, en un radi d'1,05 quilòmetres, la mortalitat oscil·laria entre el 50% i el 90%. Aquest cercle de l'infern arribaria a tot el Barri Vell, la Devesa, a bona part del carrer Emili Grahit i les estacions de tren i autobusos. El radi màxim d'aquesta bomba, tant en ona expansiva com en el cercle de radiació tèrmica, seria d'1,5 quilòmetres. Arribaria fins al pavelló de Fontajau, el parc del Migdia i es quedaria a les portes de l'hospital Trueta.

Si la mateixa bomba hagués caigut en una zona més propera als barris més habitats de Girona, per exemple Santa Eugènia, Nukemap estima que les víctimes mortals arribarien a les 15.000 i els ferits s'acostarien als 24.000.

Provem alternatives. Un artefacte com el que es va llançar a Nagasaki, la "Fat Man", causaria en esclatar sobre la plaça del Vi de Girona prop de 12.000 morts i 20.000 ferits, amb una ona de radiació tèrmica que pràcticament envairia la ciutat sencera. Una bomba com la d'Hiroshima deixaria una xifra una mica inferior de ferits i morts. Dos artefactes nuclears com els que van tancar la II Guerra Mundial arrassarien la capital gironina, però Nukemap permet "llançar" armes de molta més potència.

En el rang màxim hi ha l'anomenada bomba d'hidrogen "TSAR", de la Unió Soviètica, de 100 megatones, assajada per la Unió Soviètica el 30 d'octubre de 1961. El seu fong atòmic es va elevar 56 quilòmetres sobre la superfície. Això és el que diu Nukemap: Girona quedaria arrasada, hi hauria 14.520 morts i i gairebé mig milió de ferits. Només la bola de foc, el cor de l'infern atòmic, arribaria a Fornells de la Selva, Sant Gregori, Quart i Sant Julià de Ramis. L'ona de radiació tèrmica, que causaria cremades de tercer grau entre la població, afectaria tot l'Empordà i part del Roselló, fins a arribar a pocs quilòmetres de Perpinyà. També arribaria al Ripollès, i més a l'Oest l'ona de radiació arribaria fins al Bages. Al sud, també quedaria afectat el Vallès Oriental i el Maresme, i els seus efectes arribarien fins a les portes de Badalona. Juguin a Nukemap. És fàcilment accessible a internet. Sentiran l'esgarrifança de ser Kim Jong-un.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema