Bones sensacions entre els empresaris del sector de l'hostaleria de les comarques gironines aquesta Setmana Santa. D'una banda, les cases de turisme rural han fregat el ple, sobretot durant el cap de setmana del 25 al 27 de març mentre que els hotels de la Costa Brava i el Pirineu gironí -Cerdanya, Ripollès i Garrotxa- han assolit ocupacions al voltant del 80%.

No obstant això, s'ha de tenir en compte que només una part dels establiments hotelers de la costa gironina estaven oberts per aquestes dates.

El bon temps ha ajudat a impulsar les reserves d'última hora i la gran majoria dels visitants que s'han apropat fins al territori gironí eren famílies o parelles de les comarques barcelonines, principalment de l'àrea metropolitana de Barcelona. De mitjana, els visitants han passat uns dos o tres dies al territori i el sector assenyala que han notat un increment de la despesa dels visitants en l'àmbit de la restauració. El bon temps ha fet incrementar les reserves d'última hora i, finalment, els hotels gironins han superat les seves expectatives inicials.

A grans trets, les xifres d'aquest any són similars a les del 2015, tot i que des de la Federació d'Hostaleria de Girona assenyalen que els hotelers de l'Alt Empordà han registrat una davallada del 10% d'ocupació en comparació amb els dies de Setmana Santa de l'any passat.

El perfil dels turistes

Un cop més, el turisme de proximitat (sobretot de Catalunya), seguit del d'arreu de l'Estat i el francès, han estat els predominants durant aquests dies festius.De mitjana, els visitants han estat uns 2 o 3 dies al territori gironí. La majoria dels turistes eren famílies o matrimonis procedents de les comarques barcelonines, concretament de Barcelona i la seva àrea metropolitana.

Per comarques, els hotels de la Costa Brava centre i sud han assolit un 70% d'ocupació. Cal tenir en compte, però, que només han obert un 40% dels establiments de la zona sud i un 60% en el cas de la Costa Brava centre.

Les zones de muntanya i d'esquí és on s'han assolit millors xifres, com per exemple el Ripollès amb un 70% d'ocupació o un 80% en el cas de la Cerdanya i la Garrotxa. En el cas de la Selva interior s'ha assolit un 65% i un 50% a l'Alt Empordà.

A Girona ciutat, la processó ha atret gent i s'ha assolit un 80%, va comentar la cap de comunicació de la Federació d'Hostaleria de Girona, Marina Figueras. "La celebració del MIC també ha atret moltes famílies al Baix Empordà", va afegir.

Segons Figueras, el sector ha notat un increment de la despesa dels visitants pel que fa a la restauració. "Sembla que hi ha més diners o que els visitants gasten una mica més que ara fa uns anys", va assenyalar.

Les cases de turisme rural freguen el ple pel que fa al turisme rural, el bon temps ha ajudat a incrementar les xifres d'ocupació a tot el territori gironí. "Ha estat molt repartit per tot arreu, no ha sigut com altres anys quan la muntanya atreu molts més visitants que la costa", va explicar el president de l'Associació de Turisme Rural Girona, Ramon Corominas. La setmana passada, les reserves es situaven entre el 85 i el 90%. Finalment, gran part de les cases rurals han arribat al 95% i, en alguns casos, han pogut penjar el cartell de complet, sobretot pel que fa als immobles que es trobaven a prop de les pistes d'esquí i a tocar de la platja, que són els que més reserves han tingut. "Ho teníem tot obert, estem molt satisfets amb les xifres assolides. El 85% del nostre públic ha estat de Catalunya, sobretot de Barcelona, seguit d'un 15% de la resta de l'Estat com el País Basc o del sud de França", va explicar el president de l'entitat.

Corominas va voler també destacar que, de mitjana, els visitants han passat més o menys uns quatre dies -de dijous a diumenge- al territori gironí.

Des del sector esperen que les bones xifres assolides durant aquests dies festius de Setmana Santa es mantinguin de cara a les properes setmanes.

Apartaments turístics

Bones ocupacions també en el cas dels apartaments turístics. A la zona de l'interior s'ha assolit un 97% , al Pirineu gironí un 96% i a la Costa Brava un 48%.

Com en el cas dels hotels, hi havia gran part dels apartament turístics de costa que no han obert portes durant aquesta Setmana Santa.

No obstant això, s'ha donat el cas que en zones concretes com Lloret de Mar o localitats de l'Alt Empordà les xifres d'ocupació s'han disparat en comparació amb altres espais d'aquest mateixa zona gironina. "El nostre públic és principalment turisme català de proximitat i majoritàriament nacional", va destacar la gerent d'ATA, Àngela Galceran.

Càmpings gironins

Per últim, pel que fa als càmpings gironins, només hi havia disponible un 30 o 35% de tota l'oferta. "Tenint això en compte, el temps ha jugat al nostre favor i hem arribat a ocupacions del 70 o 75%. Per nosaltres és clau el turisme estranger i aquests dies ni a França ni a Alemanya tenien festa", va comentar el president de l'Associació de Càmpings de les comarques gironines, Miquel Gotanegra.

En aquest àmbit, la majoria dels visitants eren turistes de proximitat que han passat al territori gironí una mitjana de dos dies. "De moment les perspectives que tenim de cara a l'estiu són bones. Depenem del temps, si es manté i fa sol i calor podrem assolir bons resultats", va concloure Gotanegra.