El dia a dia dels agents de la Policia Nacional destinats a l´aeroport de Girona passa sobretot pel control documental, que desemboca al llarg de l´any en detencions per falsedat documental però també per detencions. El treball de la policia científica moltes vegades és decisiu per determinar l´autenticitat dels documents i ara, amb l´ajut del sistema ABC de control intel·ligent de fronteres, arriben a enxampar molta gent a l´aeroport amb documentació falsa o falsificada.

Gràcies als controls, la Policia Nacional de l´aeroport de Girona ha aconseguit detectar 42 documents falsos entre passaports, cartes d´identitat i DNI durant el darrer any 2015.

El subinspector de la Policia Nacional i cap accidental a la comissaria de l´aeroport de Girona, Miguel Ángel Mata, destaca que actualment el principal problema amb el qual es troben aeroports com el de Girona és que han de fer moltes detencions de gent que va al Regne Unit. Es tracta de «ciutadans de l´Orient Mitjà i el nord d´Àfrica que intenten arribar al Regne Unit».

Els documents que més usen, ressalta, són «documents falsificats italians, polonesos, belgues i algun del Regne Unit. Perquè amb les cartes d´identitat poloneses i belgues han trobat una manera de falsificar-les de forma fàcil i econòmica i usen aquesta documentació per entrar al Regne Unit». I afegeix que actualment «les xarxes de falsificadors saben que als aeroports hi ha mitjans tecnològics molt avançats i que és fàcil enxampar-los i que per això el que fan és utilitzar documents vertaders per a una persona que no n´és el titular. Per exemple, agafen una carta d´identitat polonesa i la donen a una persona que es fa passar per ella». La policia científica és clau moltes vegades perquè pot analitzar amb una màquina que compta amb zoom, llums de rajos X i ultraviolats, entre altres recursos, detalls imperceptibles per a l´ull humà i que permeten comprovar l´autenticitat de documents.

Durant el 2015, la Policia Nacional també va denegar l´entrada a Espanya i en conseqüència a l´espai Schengen a 21 persones de tercers països de diverses nacionalitats que no complien els requisits d´entrada a Espanya. Per exemple, portaven documents falsos, no duien visat, o si en duien, potser era de tipus turista a Espanya.

També van arrestar 41 persones per diverses raons com ara per documents falsos, d´altres per reclamacions pendents i fins i tot, com diu Mata, «per una pràctica que ens és més difícil d´acreditar per delicte contra els ciutadans estrangers, és a dir per facilitar la immigració irregular». L´any passat van realitzar dues intervencions d´aquest tipus, amb sirians i albanesos.

Gràcies a la tasca dels agents i també al nou sistema intel·ligent de fronteres -la meitat dels fets- es van detectar un total de 101 reclamacions pendents a viatgers a l´aeroport el 2015 -ja sigui de jutjats, d´altres cossos policials, etc-. En algun cas, això va acabar amb una detenció.