Cada dia es deté més d'una persona per violència domèstica a la demarcació de Girona. Durant l'any passat, fins a 519 persones van ser arrestades per delictes relacionats amb la violència domèstica en l'àmbit de la parella. Totes elles majors d'edat.

La xifra és menor a la d'anys anteriors i de fet els detinguts pels Mossos d'Esquadra han caigut un 30,8 per cent en un any. El 2014 va ser el període amb més arrestats dels darrers set anys, amb 750. El 2015 no es va detenir cap menor.

Una altra xifra destacada és el nombre de denúncies que han instruït els agents de la Regió Policial de Girona. N'han arribat a recollir 1.536. Una xifra que es manté amb la tònica del 2014 quan se'n van registrar quatre menys.

Per altra banda, els Grups d'Atenció a la Víctima dels Mossos d'Esquadra van atendre 1.485 víctimes de gener a desembre de 2015. Aquesta suma també és gairebé idèntica a la de l'any interior, ja que puja en només set casos.

Tot i ésser gairebé la mateixa xifra que la de l'any 2014, el nombre de víctimes ateses ha anat a més en els últims set anys a la demarcació de Girona. Han pujat en més de 200 les víctimes ateses des del 2009 fins al 2015.

Cal destacar que denunciar una situació de violència domèstica en l'àmbit de la llar és un dels passos més complicats per a les víctimes i de vegades, per arribar-hi cal molt de temps i esforç, segons els experts en aquestes àrees.

Cap víctima mortal a Girona

A Catalunya, des del gener fins al desembre de 2015 sis dones van morir a mans de les seves parelles o exparelles. En un cas, l'agressor va matar dos dels seus fills. A la província de Girona en canvi, no hi va haver cap víctima mortal en l'àmbit de la violència domèstica.

Per trobar-se amb el cas més recent cal remuntar-se a Sant Pere Pescador el 17 de novembre del 2014, quan Musa Baldeh, de 55 anys, va acabar amb la vida de la seva parella. La dona ja l'havia denunciat, però no va aconse?guir l'ordre d'allunyament. La seva filla petita, d'un any, es trobava a casa en el moment dels fets. Després d'assassinar a ganivetades la seva dona, va intentar clavar una espasa al seu cunyat.

El jutge de Figueres va decretar el seu ingrés a presó sense fiança pels delictes d'assassinat en l'àmbit de la violència de gènere i amenaces. Fa un parell de setmanes es va celebrar el judici per aquest cas l'Audiència Provincial de Girona. El jurat popular va declarar culpable d'assassinat l'acusat del crim de Sant Pere. Encara, però, no se'n coneix la sentència. Cal recordar que per a Baldeh, el fiscal demana que imposin 19 anys de presó i les acusacions eleven la petició de pena a 20 anys.

Una altra eina per a dones en situació de violència domèstica o per a persones del seu entorn és el telèfon de l'Institut Català de les Dones (ICD), el 900 900 120. A tot Catalunya al llarg de l'any 2015 van atendre un total de 10.432 trucades per aquest motiu. En concret, procedents de la demarcació de Girona van registrar un total de 796 trucades. D'aquestes, 691 van ser per situacions de violència masclista.

La xifra representa un increment de gairebé l'11,5% per aquest motiu respecte al 2014, quan el telèfon en va atendre 620. El telèfon de l'ICD és confidencial i és el primer recurs on les dones poden trucar i expressar la situació que viuen.