Campllong dóna la benvinguda a la primavera

La mostra «Encargola´t» i un concurs d´«agility» de gossos d´atura, dues de les novetats - Hi haurà un tren turístic que transportarà el visitants que ho vulguin fins al museu de les Eines del Camp

01.04.2016 | 12:09

La 34a Fira Comarcal de Primavera de Campllong segueix incor­porant novetats en cada edició. L´alcalde de la vila, Lluís Freixas, explica que una d´elles és «L´Encargola´t», una jornada gastronòmica dedicada al cargol, que se celebrarà en el pavelló. Precisament, per presentar la nova edició de la fira es va celebrar una cargolada gratuïta a la Rambla de Girona, ara fa uns dies. Els cargols provenien dels setze restaurants de Camp­llong i rodalies, població que té fama guanyada en aquesta especialitat gastronòmica.

Així, l´alcalde de Campllong ha explicat que «enguany en el pavelló, en comptes d´organitzar exposicions d´eines, hi haurà representacions dels restaurants que faran tastets i plats de cargols, mitjançant uns tiquets. Hi haurà cuiners experts, així com taules i cadires. També en alguns d´aquests restaurants es podrà emportar els menjar a casa».

Una altra novetat és la posada en marxa d´un tren turístic que transportarà el visitants que ho vulguin fins al museu de les Eines del Camp, una mica apartat de la vila, «amb la finalitat que no s´hagin de desplaçar i que puguin contemplar les peces, gairebé totes elles provinents de donacions particulars. Hi ha unes 1.500 peces exposades, la qual cosa aporta un interès important» afegeix Freixas.

A la fira hi haurà també una zona infantil. «Els nens podran venir, comprar un braçalet, que els costarà 6 euros, i gaudir durant tot el dia de totes les activitats que es facin, inclòs el "planetari", que és nou, i que estarà situat en una de les sales del Local Social. La resta dels jocs estaran situats a on altres anys hi havia les atraccions firals. Aquest any no hi ha atraccions firals, però sí atraccions i jocs per a mainada. Amb una vegada que es pagui, i amb el braçalet posat, ja es podrà anar a pertot arreu a jugar tot el dia. Segons el resultat d´aquest any, el proper repetirem».

Repeteixen els clàssics espectacles de sempre com el concurs de gossos d´atura, el de vaques frisones, el de paletes i molts altres. Pel que fa al de gos d´atura, Freixas ha destacat que es convoca la primera edició del primer campionat d´agility amb gos d´atura català. «Tindrà lloc diumenge, un cop acabat el concurs de gossos d´atura». Al mateix temps -afegeix– «es farà una exhibició de gossos detectors d´explosius i de drogues a càrrec d´experts. Aquesta demostració tindrà lloc diumenge, a les sis de la tarda».

La mostra artesanal tindrà carpa pròpia i torna a celebrar-se el concurs d´Instagram després de dos anys. També torna, després d´alguns anys de no celebrar-se, la Trobada de puntaires. La Fira ocupa una superfície d´uns 45.000 metres quadrats dels quals 3.600 metres corresponen a espais coberts. El pressupost d´enguany és d´uns 85.000 euros. L´alcalde destaca que «enguany, és clar, també hi haurà el concurs de vaques de raça frisona –la 34a edició– i tindrem al voltant de 80 caps de bestiar amb molta assistència de ramaderies importants. S´ha de tenir en compte que a les comarques de Girona tenim el 47% de les vaques de tot Catalunya. No en va soms líders la província. Per això es fa el concurs aquí».

Anar a fer llenya

L´alcalde de Campllong escriu en el butlletí  local El gra i la palla corresponent al passat febrer que la vila està entestada en la neteja i recuperació dels boscos que l´envolten. Segons indica, i seguint la Llei d´Acompanyament dels Pressupostos de la Generalitat, «s´han de netejar totes les zones boscoses. Aquesta Llei és del 2015 i, en ser publicada, les entitats supramunicipals (Diputació i Consell Comarcal) es varen posar a treballar per elaborar un projecte que tingués un àmbit d´aplicació global. En el nostre cas, tota la província, però que recollís totes i cadascuna de les particularitats de cada municipi». Segons l´alcalde, «aviat el projecte estarà redactat i es podrà exposar al públic. Això farà que l´Ajuntament tingui l´obligació de fer complir a cadascun dels propietaris afectats els termes del projecte. Si hi ha propietaris que per diverses raons no vul­guin, o no puguin executar els treballs, ho haurà de fer l´Ajuntament».

Freixas continua escrivint que «cal explicar el tema de l´antic bosc del Mas Serinyà, ara zona verda municipal. Al llarg de molts metres confronta amb la nostra zona industrial de les Ferreries i per la seva frondositat ha esdevingut un perill. L´any passat l´Ajuntament va fer pressupostar la neteja de les franges i el fet de ser una quantitat elevada va provocar que s´apjornés la neteja». Freixas segueix explicant que «aquest any davant la imminent obligació el consistori va decidir fer una prova i planificar unes parcel·les de 600 metres quadrats cadascuna amb un total de catorze unitats. Es va fer un concurs públic d´adjudicació de les mateixes a gent del poble, que treballin al poble, o simplement gent que tingués el seu habitatge en un dels municipis veïns, amb algunes altres premisses: netejar el sotabosc, i tallar el que cal tallar. En aquests moment tenim dotze d´aquestes parcel·les quasibé netes, i els adjudicataris han fet llenya. S´ho han passat bé, han ajudat a mantenir els boscos del poble i fins i tot alguns han demanat alguna altra parcel·la més per continuar amb la tasca». Freixas conclou que ­­ ­l´any vinent hi poden tornar. «A aquest ritme, el municipi té bosc com a mínim per dos anys més».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

El canvi climàtic tornarà més vulnerables els ports de la Costa Brava

El canvi climàtic tornarà més vulnerables els ports de la Costa Brava

Un estudi de la UPC analitza l'impacte de la pujada del nivell del mar a les zones portuàries

López de Lerma passa comptes

López de Lerma passa comptes

El polític gironí Josep López de Lerma acaba de publicar el llibre "Cuando pintábamos algo en...

El retrocés de les fagedes, efecte visible del canvi climàtic

El retrocés de les fagedes, efecte visible del canvi climàtic

Aquestes espècies són una de les més castigades a Girona, juntament amb el tritó del Montseny

El nou gerent de l´hospital comarcal d´Olot cobra 100.000 euros bruts anuals

El nou gerent de l´hospital comarcal d´Olot cobra 100.000 euros bruts anuals

La CUP protesta pel salari i en canvi el Patronat de l'Hospital indica que és just i comparable al...

El turisme nacional creix un 9% als hotels gironins al setembre

El turisme nacional creix un 9% als hotels gironins al setembre

El descens en el nombre de pernoctacions de clients estrangers provoca que la xifra global sigui...

Enllaços recomanats: Premis cinema