La 34a Fira Comarcal de Primavera de Campllong segueix incor­porant novetats en cada edició. L´alcalde de la vila, Lluís Freixas, explica que una d´elles és «L´Encargola´t», una jornada gastronòmica dedicada al cargol, que se celebrarà en el pavelló. Precisament, per presentar la nova edició de la fira es va celebrar una cargolada gratuïta a la Rambla de Girona, ara fa uns dies. Els cargols provenien dels setze restaurants de Camp­llong i rodalies, població que té fama guanyada en aquesta especialitat gastronòmica.

Així, l´alcalde de Campllong ha explicat que «enguany en el pavelló, en comptes d´organitzar exposicions d´eines, hi haurà representacions dels restaurants que faran tastets i plats de cargols, mitjançant uns tiquets. Hi haurà cuiners experts, així com taules i cadires. També en alguns d´aquests restaurants es podrà emportar els menjar a casa».

Una altra novetat és la posada en marxa d´un tren turístic que transportarà el visitants que ho vulguin fins al museu de les Eines del Camp, una mica apartat de la vila, «amb la finalitat que no s´hagin de desplaçar i que puguin contemplar les peces, gairebé totes elles provinents de donacions particulars. Hi ha unes 1.500 peces exposades, la qual cosa aporta un interès important» afegeix Freixas.

A la fira hi haurà també una zona infantil. «Els nens podran venir, comprar un braçalet, que els costarà 6 euros, i gaudir durant tot el dia de totes les activitats que es facin, inclòs el "planetari", que és nou, i que estarà situat en una de les sales del Local Social. La resta dels jocs estaran situats a on altres anys hi havia les atraccions firals. Aquest any no hi ha atraccions firals, però sí atraccions i jocs per a mainada. Amb una vegada que es pagui, i amb el braçalet posat, ja es podrà anar a pertot arreu a jugar tot el dia. Segons el resultat d´aquest any, el proper repetirem».

Repeteixen els clàssics espectacles de sempre com el concurs de gossos d´atura, el de vaques frisones, el de paletes i molts altres. Pel que fa al de gos d´atura, Freixas ha destacat que es convoca la primera edició del primer campionat d´agility amb gos d´atura català. «Tindrà lloc diumenge, un cop acabat el concurs de gossos d´atura». Al mateix temps -afegeix- «es farà una exhibició de gossos detectors d´explosius i de drogues a càrrec d´experts. Aquesta demostració tindrà lloc diumenge, a les sis de la tarda».

La mostra artesanal tindrà carpa pròpia i torna a celebrar-se el concurs d´Instagram després de dos anys. També torna, després d´alguns anys de no celebrar-se, la Trobada de puntaires. La Fira ocupa una superfície d´uns 45.000 metres quadrats dels quals 3.600 metres corresponen a espais coberts. El pressupost d´enguany és d´uns 85.000 euros. L´alcalde destaca que «enguany, és clar, també hi haurà el concurs de vaques de raça frisona -la 34a edició- i tindrem al voltant de 80 caps de bestiar amb molta assistència de ramaderies importants. S´ha de tenir en compte que a les comarques de Girona tenim el 47% de les vaques de tot Catalunya. No en va soms líders la província. Per això es fa el concurs aquí».

Anar a fer llenya

L´alcalde de Campllong escriu en el butlletí local El gra i la palla corresponent al passat febrer que la vila està entestada en la neteja i recuperació dels boscos que l´envolten. Segons indica, i seguint la Llei d´Acompanyament dels Pressupostos de la Generalitat, «s´han de netejar totes les zones boscoses. Aquesta Llei és del 2015 i, en ser publicada, les entitats supramunicipals (Diputació i Consell Comarcal) es varen posar a treballar per elaborar un projecte que tingués un àmbit d´aplicació global. En el nostre cas, tota la província, però que recollís totes i cadascuna de les particularitats de cada municipi». Segons l´alcalde, «aviat el projecte estarà redactat i es podrà exposar al públic. Això farà que l´Ajuntament tingui l´obligació de fer complir a cadascun dels propietaris afectats els termes del projecte. Si hi ha propietaris que per diverses raons no vul­guin, o no puguin executar els treballs, ho haurà de fer l´Ajuntament».

Freixas continua escrivint que «cal explicar el tema de l´antic bosc del Mas Serinyà, ara zona verda municipal. Al llarg de molts metres confronta amb la nostra zona industrial de les Ferreries i per la seva frondositat ha esdevingut un perill. L´any passat l´Ajuntament va fer pressupostar la neteja de les franges i el fet de ser una quantitat elevada va provocar que s´apjornés la neteja». Freixas segueix explicant que «aquest any davant la imminent obligació el consistori va decidir fer una prova i planificar unes parcel·les de 600 metres quadrats cadascuna amb un total de catorze unitats. Es va fer un concurs públic d´adjudicació de les mateixes a gent del poble, que treballin al poble, o simplement gent que tingués el seu habitatge en un dels municipis veïns, amb algunes altres premisses: netejar el sotabosc, i tallar el que cal tallar. En aquests moment tenim dotze d´aquestes parcel·les quasibé netes, i els adjudicataris han fet llenya. S´ho han passat bé, han ajudat a mantenir els boscos del poble i fins i tot alguns han demanat alguna altra parcel·la més per continuar amb la tasca». Freixas conclou que ­­ ­l´any vinent hi poden tornar. «A aquest ritme, el municipi té bosc com a mínim per dos anys més».