Un de cada cinc alumnes de l´escola pública estudia l´assignatura de Religió

Ara hi ha 6.000 matriculats menys que fa deu anys, fet que el Bisbat atribueix a la secularització de la societat

01.04.2016 | 01:16

Un de cada cinc alumnes de les escoles públiques gironines (un 17,83%) cursa l'assignatura de Religió, segons dades del Bisbat de Girona. Si s'hi sumen els de les escoles cristianes, la xifra és d'un de cada tres (un 33%). El nombre d'alumnes que estudien aquesta assignatura ha anat davallant de forma continauda des de fa deu anys, quan hi havia 6.000 alumnes més de Religió que ara. El delegat episcopal d'Ensenyament, Pere Micaló, no es mostra preocupat i ho atribueix al procés de secularització que està vivint la societat.
A la diòcesi de Girona (que inclou l'Alt Maresme però exclou la Cerdanya i el Ripollès) hi ha 35.035 alumnes que cursen l'assignatura de Religió en escoles públiques i centres de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya. Això significa un 33,09% dels 105.863 alumnes que estan escolaritzats a la diòcesi. El major nombre de matriculats es troba a l'etapa de primària, amb un percentatge del 42,2%, i a ESO, on se situa en el 34,58%.
Si es miren només les escoles públiques, la xifra d'alumnes de religió se situa en un 17,83%;?és a dir, un de cada cinc alumnes. Un altre cop, el major nombre d'estudiants de religió es concentra a l'educació primària, on el percentatge ascendeix fins el 28,44%, i la ESO, on se situa en un 16,88%. En canvi, les xifres decauen a educació infantil (2,96%) i Batxillerat, on sol ser optativa (1,33%).
El nombre d'estudiants que cursen Religió a les escoles públiques ha anat caient de forma constant en els darrers deu anys. El curs 2005-2006 hi havia 21.128 estudiants que feien aquesta assignatura, mentre que aquest 2015-16 són 15.203: és a dir, n'hi ha 6.000 menys. Micaló, però, subratlla que el descens s'ha produït de forma estable i regular. «Del 2012 enrere sí que vam tenir una gran davallada de l'alumnat de Religió, i des de llavors hem anat baixant dècimes però no s'ha produït una caiguda brusca», indica. El representant del Bisbat no es mostra preocupat per aquesta caiguda, al considerar que respon al «tarannà social» i el «procés de secularització» que està vivint la societat. Tot i això, alerta que hi ha una gran quantitat d'alumnes que deia l'escola sense tenir la cultura religiosa necessària. Micaló, a més, aplaudeix que finalment es clarifiqui la matèria alternativa que s'oferirà per als alumnes que no facin religió i s'hagi determinat el seu currículum.
En aquests moments, hi ha 198 centres públics d'infantil i primària on es fa classe de Religió, dels 248 que hi ha a la demarcació. Segons explica Micaló, aquells centres on no s'imparteix és perquè són molt petits o perquè són d'educació especial.
Pel que fa a secundària, 61 dels 74 centres que hi ha imparteixen religió. Els que no ho fan és perquè són instituts de nova creació o perquè només ofereixen formació professional.

Un total de 176 docents
Pel que fa al nombre de docents, la diòcesi compta amb 105 professors de Religió a les etapes d'educació infantil i primària i 71 a Secundària (ESO i Batxillerat). En total,hi ha 176 docents de Religió exercint a la diòcesi de Girona.
Finalment, en relació a les escoles que formen part de la Fundació Escola Cristiana, la gran majoria dels seus alumnes (un 96,05%) estudien religió. El 4% que no ho fan són estudiants de Batxillerat en centress on ofereixen l'assignatura de Religió fora de l'espai curricular.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

La Fageda d'en Jordà, un ecosistema amenaçat pel canvi climàtic
El retrocés de les fagedes, efecte visible del canvi climàtic

El retrocés de les fagedes, efecte visible del canvi climàtic

Aquestes espècies són una de les més castigades a Girona, juntament amb el tritó del Montseny

El nou gerent de l´hospital comarcal d´Olot cobra 100.000 euros bruts anuals

El nou gerent de l´hospital comarcal d´Olot cobra 100.000 euros bruts anuals

La CUP protesta pel salari i en canvi el Patronat de l'Hospital indica que és just i comparable al...

El turisme nacional creix un 9% als hotels gironins al setembre

El turisme nacional creix un 9% als hotels gironins al setembre

El descens en el nombre de pernoctacions de clients estrangers provoca que la xifra global sigui...

Els visitants de Vallter 2000 s´incrementen un 72% en la temporada d´estiu

Els visitants de Vallter 2000 s´incrementen un 72% en la temporada d´estiu

Els de la Molina augmenten un 7% respecte a l'estiu del 2015 i els del cremallera de la Vall de...

Cremen dos contenidors en una nit a Sant Joan les Fonts

Cremen dos contenidors en una nit a Sant Joan les Fonts

Un camió de bombers va travessar Sant Joan les Fonts a les 8 del matí. El vehicle es va dirigir a...

El projecte del Club Natació Olot torna a quedar descartat

El projecte del Club Natació Olot torna a quedar descartat

1.187 socis van votar que sí, però 807 van votar que no i no es va arribar al percentatge mínim

Enllaços recomanats: Premis cinema