Els sindicats Metges de Catalunya (MC) i Comissions Obreres (CCOO) van criticar ahir l'imminen trasllat del laboratori clínic regional del Trueta al parc hospitalari Martí i Julià de Salt.

MC va acusar el Departament de Salut d'«espoliar» el laboratori de l'ICS per a traslladar-lo a l'IAS i va assegurar que tem que el canvi d'ubicació obri les portes a poder oferir aquest servei a centres sanitaris de titularitat privada. El sindicat defensa el manteniment del laboratori a Girona i assegura que la decisió s'ha pres «en funció de criteris logístics i no pas basant-se en el criteri clínic dels professionals». A més, retreu que no s'hagi consultat «en cap moment» els treballadors i proposa que s'iniciï una negociació amb els treballadors per a veure com afectarà les seves condicions laborals.

Per la seva banda, CCOO també rebutja el trasllat i assegura que, malgrat que el canvi d'ubicació permetrà guanyar espai que es destinarà a les urgències del Trueta, es podrien haver buscat altres solucions per a ampliar aquest servei. Els representants sindicals de Comissions critiquen que els criteris que s'han seguit per a decidir el trasllat són «poc transparents» i que la despesa augmentarà perquè s'hauran de transportar les mostres des de Girona fins a Salt. «Els treballadors no volen marxar, veuen que falta un mes per a que comenci a funcionar a Salt i encara no se sap qui es quedarà a la part del laboratori que romandrà al Trueta i qui marxarà al parc Martí i Julià», diu CCOO.

Al seu torn, l'ICS a Girona va recordar ahir que el trasllat, que es farà a mitjans de maig, està previst des de l'any 2013, que l'obra està enllestida des de finals del 2015 i que actualment s'està pendent de rebre l'equipament. A més, assegura que es tracta simplement d'un trasllat físic, perquè el dispositiu i els professionals seran de l'empresa pública.

Des de l'ICS remarquen que «en cap cas es pot parlar de privatització» i que el laboratori, que dóna servei a tota la primària de l'ICS de Girona, l'IAS, el Trueta i l'hospital de Campdevànol, ampliarà l'espai, «el que obre l'oportunitat de prestar servei a altres entitats que hi puguin estar interessades» «Estem segurs que el canvi d'ubicació suposarà una millora ja que l'augment de superfície física al nou entorn és evident», diu l'ICS, que apunta que el Trueta mantindrà un laboratori de resposta contínua per cobrir les necessitats més urgents i guanyarà espai per a doblar la superfície de les Urgències.