La Comissió de Salut del Parlament va aprovar ahir una proposta de resolució que insta el Departament de Salut a revisar la implantació del nou model del transport sanitari al Baix Empordà fins que no es presenti a la cambra un informe d'avaluació i revisió dels canvis que s'hi han produït a resultes del concurs públic per adjudicar el servei pels propers anys.

La proposta de resolució, que havia estat presentada pel diputat gironí de Catalunya Sí que es Pot Marc Vidal, insta la Generalitat a presentar en un termini de 15 dies un informe que reti comptes davant la Comissió de Salut del compliment d'una resolució aprovada la legislatura passada.

A parer del representant parlamentari l'anterior Govern «va incomplir» aquesta resolució, ja que abans de posar en marxa el model, els alcaldes de la zona havien de tenir «uns requisits d'informació que diuen no haver rebut», diu Vidal. «És per això que després de l'aprovació de la resolució d'ahir, la implantació del nou model de transport sanitari al Baix Empordà s'haurà de replantejar en funció de l'informe que haurà d'elaborar el Govern conjuntament amb els municipis afectats i els professionals i haurà de presentar al Parlament», assegura el diputat de CSQP.

La proposta aprovada també demana «un exhaustiu seguiment» de de la implantació del nou model durant el proper mes i mig «conjuntament amb els municipis afectats i amb els representants del personal assistencial» que culminarà amb un informe que es presentarà a la comissió.

Durant la seva intervenció, Marc Vidal va instar a revertir el model «amb urgència», ja que «es va implantar amb l'opinió desfavorable d'absolutament tothom, i especialment de la gent que fa anys i panys que treballa en aquest tema». No s'ha escoltat gens la gent que hi entén, des d'un despatx s'ha portat una teoria a la pràctica i aquesta teoria no ha funcionat», va criticar Vidal, en una sessió en què també es va qüestionar els canvis que ha aplicat Salut en el transport sanitari de les Terres de l'Ebre i Lleida, ja que diversos grups van apuntar que s'ha apostat per traslladar al territori el sistema que funciona a Barcelona, sense tenir en compte la distribució de la població a la resta de Catalunya.

Un dels punts apuntats per grups com el PSC o Catalunya Sí que es Pot és l'augment de població que es produeix a la Costa Brava durant els mesos d'estiu, que pot agreujar el temps d'espera per l'arribada dels professionals fins al punt d'atenció. Si la situació no es resol abans de l'estiu, «pot provocar desenllaços fatals», diu Vidal.

També es va aprovar «mantenir el servei de l'ambulància de Suport Vital Bàsic de la Bisbal d'Empordà sense retallar cap de les hores de nit d'aquest servei», una petició que s'havia fet des del territori i que havia recollit unes 5.000 signatures de suport a la comarca del Baix Empordà.

La proposta també incloïa un punt sobre les responsabilitats polítiques de l'incompliment de la resolució aprovada l'anterior mandat, però va ser rebutjada amb els vots contraris de Junts pel Sí i les abstencions de la CUP i Ciutadans.

Lleida i Terres de l'Ebre

D'altra banda, la Comissió de Salut també va aprovar ahir una altra proposta de resolució per recuperar els serveis d'ambulàncies que s'han suprimit a les Terres de l'Ebre també com a conseqüència del nou model de transport sanitari i una altra que instava a restablir les dues unitats de suport avançat que hi havia a la ciutat de Lleida.