L'hospital Josep Trueta de Girona ha atès 38 pacients durant els tres primers mesos de la nova guàrdia de radiologia vascular intervencionista, que s'encarrega de tractar les hemorràgies agudes. Fins al gener d'aquest any, aquests tractaments urgents per aturar les hemorràgies agudes d'origen divers -per exemple, produïdes per accidents o postquirúrgiques- només es feien a Girona en horari de matins i durant els dies laborables, mentre que els pacients que ho requerien fora d'aquest tram horari eren traslladats a altres hospitals de Barcelona.

El nou contingent de guàrdia, que es va posar en marxa el gener, ha ampliat aquesta cobertura mèdica fins a les vuit del vespre i també als matins i a les tardes dels festius i caps de setmana, i ara només es deriven a Barcelona els pacients que han de ser tractats d'urgència durant les nits.

Del total d'atencions que s'han fet en aquests tres mesos, el 75% s'ha fet en dies laborables, en l'horari ampliat a partir de les tres de la tarda, i el 25% restant, durant els caps de setmana i dies festius, segons dades facilitades per l'hospital Trueta.

Evitar la cirurgia

En la majoria d'ocasions la guàrdia s'ha activat per tractar hemorràgies internes agudes. En tots els casos, expliquen des del Trueta, els procediments s'han realitzat amb èxit, el que ha evitat intervencions quirúrgiques i trasllats a altres centres sanitaris.

La radiologia vascular intervencionista és una especialitat basada en procediments mínimament invasius guiats per imatges, que a l'hospital Trueta gestiona l'Institut de Diagnòstic per la Imatge.

Les tècniques radiològiques actuals permeten l'estudi de l'arbre vascular amb una gran precisió i el tractament de lesions des de l'interior dels vasos. L'aparallatge permet als especialistes usar els contrastos per guiar-se i tractar lesions internes a les quals accedeixen per artèries o venes.

El principal valor afegit d'aquests procediments és que eviten la cirurgia -tècnicament, seria més difícil accedir a la lesió- i per tant, la recuperació del pacient és més ràpida. En moltes ocasions, només requereix anestèsia local i no es fa a quiròfan, sinó a la sala de radiologia.

Els principals casos que es tracten a través de la radiologia vascular intervencionista són les embolitzacions d'hemorràgies agudes produïdes per accidents, les hemorràgies postquirúrgiques i les espontànies, i les expectoracions de sang procedent de les vies respiratòries, el que es coneix com a hemoptisis.