Mor l´empresari carni Joan Bosch i Roura

Fundador els anys seixanta d'Embotits Sant Dalmai, va ser el propietari del diari «El Punt» entre 1980 i 2012 i de l'empresa d'arts gràfiques Rotimpres

04.04.2016 | 07:05
Mor l´empresari carni Joan Bosch i Roura
Mor l´empresari carni Joan Bosch i Roura

Joan Bosch i Roura, un dels principals empresaris de la potent indústria càrnia gironina, va morir dijous als 72 anys d'edat. Bosch també va ser durant 32 anys el propietari del diari El Punt, de l'empresa d'arts gràfiques Rotimpres i impulsor de la recuperació de l'emblemàtic edifici de La Farinera, a més d'haver participat en altres activitats empresarials. Joan Bosch, emprenedor i dinàmic, era el clàssic empresari fet a si mateix.
Joan Bosch va nèixer a Cassà de la Selva, tot i que va créixer a Campllong, d'on era originari el seu pare (l'hereu de Can Feliu). La seva mare era de Campdorà. Abans de la Guerra Civil espanyola, la família va traslladar-se a Andalusia, a El Carpio (Còrdova) on un seu familiar tenia una fàbrica de conserves i embotits. Tot es va ensorrar per la Guerra i la família va tornar com va poder, vivint primer a Cassà de la Selva on va néixer en Joan, el cinquè dels sis germans Bosch Roura.

De molt petit ja ajudava els seus pares, pagesos, i anant a vendre als mercats de Cassà de la Selva i Girona. Va deixar els estudis amb 13 anys i va entrar a treballar amb un seu oncle que tenia una menuderia al mercat de Girona. Amb 15 anys, Joan Bosch va posar negoci propi, una carnisseria al Mercat del Lleó. Ben aviat va adonar-se que per prosperar havia de fer-se gran i, juntament amb un soci, va fundar la fàbrica d'embotits Especialitats Sant Dalmai. L'empresa va néixer el 1964. Fa dos anys va celebrar el cinquantenari de la seva fundació. Al voltant de la fàbrica va anar creant diverses empreses, comercials i distribuïdores, arreu de l'Estat espanyol, actualment en funcionament. Les instal·lacions de Sant Dalmai disposen de la més avançada tecnologia.

També va ser soci de diverses empreses, algunes d'elles emblemàtiques com Metalquimia, de la qual es va desvincular posteriorment venent les accions a Narcís Lagares, que era l'ideòleg i qui portava l'empresa. El seu segell en el món dels negocis era la recerca de l'excel·lència, cosa que va predicar fins als darrers dies, quan la malaltia el va retirar de la vida activa.

L'any 1980 va entrar com a soci a El Punt Diari, rotatiu que feia poc més d'un any que s'havia fundat. Va ser-ne l'accionista majoritari fins que el 2012 va traspassar les seves accions a l'actual propietari, Joaquim Vidal.

Entre els seus projectes emblemàtics hi ha la recuperació de Can Boades, una finca de Salitja. També va comprar i restaurar la Farinera Teixidor, edifici modernista de l'arquitecte Rafel Masó, que va ser seu del seu diari del 2000 al 2015. Sobre La Farinera Teixidor, Joan Ribas destacava fa un temps «l'interès altruista» de Joan Bosch, que «no va dubtar a reformar-la malgrat el cost de l'obra. El resultat fou, i és, impressionant». El nom de Joan Bosch està al darrera de la Fundació Drissa, que treballa per als discapacitats. També va participar en patronats de la Universitat de Girona.

La cerimonia exequial tindrà lloc demà a les 12 del migdia al Tanatori de Girona. El vetllatori estarà obert durant tot el dia d'avui.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

«Les persones sordes són invisibles i estaria molt bé fer Dret per poder reivindicar tots els seus drets»

«Les persones sordes són invisibles i estaria molt bé fer Dret per poder reivindicar tots els seus drets»

Té 19 anys i és de Salt, on ara estudia FP a l'institut Vallvera. La Primària i la Secundària...

Cau un grup criminal que usava mules gironines per traficar amb marihuana

Cau un grup criminal que usava mules gironines per traficar amb marihuana

La droga s'enviava a Alemanya, on van detectar que hi havia molt tràfic, i amb la Guàrdia Civil...

Salut distribuirà unes 110.000 dosis de la vacuna contra la grip a Girona

Salut distribuirà unes 110.000 dosis de la vacuna contra la grip a Girona

Dilluns s'inicia la campanya de vacunació, que enguany se centra en millorar la cobertura dels...

Els alumnes gironins amb el menjador gratuït baixen un 19%

Els alumnes gironins amb el menjador gratuït baixen un 19%

En canvi, els estudiants de la demarcació que reben un ajut del 50% per a aquest servei pugen un...

El Ministeri de Defensa fa públics els tres «expedients X» gironins

El Ministeri de Defensa fa públics els tres «expedients X» gironins

El primer dels albiraments eren sondes estratosfèriques del CNES francès. Dos militars van veure...

Enllaços recomanats: Premis cinema