L'assemblea del PSC a les comarques gironines va aprovar el manifest catalanista presentat per un sector dels seus militants, en el qual s'insta el partit a fer una "aposta a favor del dret a decidir sobre l'encaix de Catalunya en una Espanya Federal". La resolució matisa que si el conjunt de la ciutadania no accepta aquesta proposta, s'optaria per "un referèndum tutetat a partir d'una llei de nova creació", que el PSC gironí va apuntar que seria "a l'estil de la Llei de Claredat del Canadà".

El Partit dels Socialistes de Catalunya a Girona també va anunciar, durant l'assemblea de militants que dissabte va celebrar al Centre Cívic Pla de Palau, que obre una nova etapa de "recuperació de l'espai de la centralitat". El primer secretari de la formació a les comarques gironines, Juli Fernández, va fer una crida a la unitat d'acció per potenciar un context de debat i reflexió que obri noves perspectives de creixement del partit.

Un nou model econòmic

L'assemblea va aprovar tres documents que han de servir de base per a una nova etapa, en la qual el PSC vol defensar la implantació d'"un nou model econòmic, una nova manera d'exercir la política i un impuls per a la defensa dels drets socials de les persones" -tal com es va informar ahir. Fernández va manifestar que "cal que el partit s'adeqüi a una nova manera de fer política" i va assegurar que "el PSC de les comarques gironines vol deixar clar quin és el seu projecte sobre la base d'establir un nou compromís social amb la ciutadania".

En consideració del primer secretaris socialista, "el PSC és la suma de diferents sensibilitats i no ha perdut l'ànima catalanista" i va afirmar que "som un partit català, federal, d'esquerres, feminista i progressista. No som ni unionistes ni independentistes" -va aclarir.

D'altra banda, en la seva assemblea, el PSC va destacar que també vol mantenir una línia de suport a les agrupacions, ja engegada pel mateix primer secretari i el secretari d'organització, Marc Lamuà. Alhora, el partit dirigirà la seva acció política cap a l'aplicació dels tres documents aprovats en el congrés.

El primer se centra en l'economia i aborda la necessitat de revertir l'eliminació dels drets laborals, així com la regressió en el suport als més desafavorits a causa de la crisi i els governs neoliberals. El segon és sobre governança, aprofundeix en la transformació de les bases de l'acció de govern per considerar el municipi com una construcció compartida amb la ciutadania. Mentre que el tercer defensa els drets socials i el manteniment de l'estat del benestar, com un element fonamental de la societat.

Entre els militants gironins que han impulsat un document per reivindicar el catalanisme del PSC hi ha l'exsubdelegat del govern de l'Estat, Francesc Francisco-Busquets, l'alcalde de Biure, Martí Sans, o el primer secretari d'Olot-la Garrotxa, Albert Bramon.