Ensenyar a gestionar de forma eficient l'energia de la llar a canvi de donar un percentatge de l'estalvi a famílies que, a causa de problemes econòmics, no tenen capacitat per cobrir les seves necessitats bàsiques d'electricitat, aigua o gas és la fita del recentment creat Banc d'Energia. Vidreres, Sant Boi de Llobregat i el Prat de Llobregat són els tres municipis que han mostrat el seu interès per conèixer el projecte i avaluar la seva viabilitat per poder-lo dur a terme a les seves respectives zones.

La iniciativa d'aquesta associació catalana ha estat impulsada per la cooperativa Tarpuna, amb la col·laboració de la Generalitat i la Diputació de Barcelona, entre d'altres, i s'ha convertit en un projecte pioner a Espanya que busca tenir un impacte social, a més d'incidir-hi econòmicament i ambientalment.

El Banc d'Energia proporciona formació per fer un ús més responsable de l'energia en aquelles llars, empreses o institucions adherides, i posteriorment destina una part de l'estalvi aconseguit per aquestes a millorar les condicions energètiques de les llars pobres, a la vegada que també els dóna eines i consells perquè gestionin correctament els recursos. El president del Banc d'Energia, David Maruny, ha explicat que "el punt de referència del consum és la despesa de l'any anterior a l'adhesió, a partir del qual s'apliquen mesures d'estalvi amb la consciència que els beneficis no són només propis, sinó que comporten un impacte social, cosa que contribueix a mantenir el compromís diari".

Els recursos econòmics recaptats pel Banc d'Energia es destinen a la mateixa ciutat d'on provenen, oferint un retorn social de proximitat, mentre que les famílies que es beneficien de les donacions són escollides pels serveis socials locals, els quals prioritzen les llars més vulnerables.

De moment, el projecte només s'ha implantat a Premià de Dalt i a Sabadell, on el 2015 es va iniciar la prova pilot, ja que "ens interessava fer la prova en dos municipis amb característiques diferents: Sabadell és una ciutat amb molts habitants, mentre que Premià de Dalt ens permet captar la realitat en un entorn més delimitat", ha apuntat Maruny.

La pobresa energètica té efectes sobre el benestar i les oportunitats d'igualtat social, a la vegada que produeix efectes notables en la salut: pot provocar hipotèrmies, artritis, reumatisme o desordres mentals com depressió o ansietat. També l'Organització Mundial de la Salut (OMS) considera que un 30% de la Taxa de Mortalitat Addicional d'Hivern pot estar associada a la pobresa energètica. Segons l'informe "Pobresa Energètica a Espanya. Anàlisis de tendències" publicat el 2014 per l'Associació de Ciències Ambientals, gairebé el 17% de llars presentaven despeses d'energia desproporcionades el 2012, cosa que equival a una mica més de 7 milions de persones i suposa un augment respecte al 2010, quan la xifra era del 12% (5 milions de persones).