Han marxat a Idomeni el dia que entra en vigor l´acord entre la Unió Europea i Turquia per expulsar i «reubicar» els milers de refugiats de l´Orient Mitjà que fa temps que malviuen en camps d´arreu d´Europa. Ells són RefuGIs, un grup de voluntàris i voluntàries del Gironès, i ahir van iniciar una expedició per arribar fins al diminut poblet de la frontera entre Grècia i Macedònia amb una de les àrees de refugiats més grans de la zona euro.

A Idomeni hi van coordinats amb les organitzacions que fa setmanes treballen sobre el terreny per millorar les pèssimes condicions de vida d´unes persones que properament preveuen ser traslladades a Turquia, la major part d´elles probablement per quedar-s´hi fruit d´un pacte bilateral que restringeix fortament la reentrada de refugiats a països europeus.

De moment, però, les ONG i autoritats locals asseguren que a llocs com Idomeni hi falten moltíssimes mans. I aquí és on entra la brigada de RefuGIs: asseguren en un comunicat que ajudaran allà on calgui, ja sigui per col·laborar en tasques de cuina, infermeria, compra i repartiment de material o el suport a les tendes on els infants (sens dubte els grans perjudicats d´aquesta crisi) fan les seves activitats.

El treball que farà allà la brigada de voluntaris i voluntàries del Gironès és la punta de l´iceberg d´una iniciativa popular de suport als refugiats que fa temps que està activa, principalment a través de l´enviament de material.

Segons expliquen, «durant algunes setmanes vam estar recollint material, que ja vam enviar cap allà». La bona resposta de la gent a la crida va animar l´entitat a seguir recollint, però canviant d´estratègia per fer-la més efectiva. «Les necessiats del camp són molt canviants i és difícil fer una previsió explícita del que es necessita. És per aquest motiu que resulta molt més funcional disposar de diners per poder comprar directament el mateiral a cada moment: menjar, llenya, guants, botes, ampolles d´aigua, etc.».

Per aquest motiu van decidir crear una pàgina de micomecenatge «per poder finançar la compra de subministres necessaris sobre el terreny». A través de la plataforma de crowdfunding Fundracr i sota el títol «Girona pels Refugiats», els voluntaris ja porten més de 1.500 euros recollits, uns diners que es gastaran íntegrament en els refugiats, ja que els voluntaris que s´han desplaçat a Idomeni s´han pagat viatge i despesa de les seves butxaques.