L'operatiu de rescat de persones va ser activat ahir al voltant de dos quarts de vuit del vespre per causa de la desaparició d'un home a la Vall d'en Bas. Es tracta d'un home de cognom Comas, de 65 anys, de complexió forta i veí d'Olot.

La cerca va ser iniciada per 7 patrulles de bombers (inclosos els grups de rescat GRAE i una unitat canina) i 4 de mossos d'esquadra. Tenien el suport de 2 ambulàncies d'emergències mèdiques.Progressivament s'hi van anar afegint desenes de voluntaris. L'operatiu es desenvolupava amb estones de fortes pluges i al lloc de la cerca s'hi van arribar a concentrar més de 40 voluntaris.

Fonts consultades van informar que l'home havia sortit de casa seva per anar a buscar bolets, concretament múrgules, un bolet de primavera que surt entre finals de febrer i inicis de maig.

L'home havia de tornar a casa seva al migdia, però no ho va fer. Amics seus van sortir a buscar-lo sense resultats. En veure que no tornava i fosquejava i plovia, els seus familiars van decidir avisar els Mossos d'Esquadra, que van activar l'operatiu d'emergències.

La cerca va ser desenvolupada a la zona del coll d'Úria, on hi havia el vehicle de la persona buscada. En aquest lloc van habililitar el punt de trobada de vehicles d'emergències. Estava situat al costat de l'indicador del coll d'Úria en un lloc de la carretera, on és possible estacionar uns quants vehicles.

Al lloc de concentració cap a dos quarts de deu de la nit els bombers van instal·lar focus i van desplegar el tendal mòbil que usen en els rescats de persones perdudes a la muntanya.

També van repartir mapes entre el continuat flux de voluntaris que arribaven per participar en la cerca. Hi havia membres de l'entitat excursionista de la Vall d'en Bas i del Club de Futbol Bosc de Tosca de les Preses. La idea era de cercar-lo durant tota la nit. Esperaven l'arribada de més bombers de Tarragona i de Barcelona.

La zona de cerca està situada a al costat de la carretera BV-5208, a una distància relativament curta de camí Ral. Es tracta d'una ruta pedestre que des dels Hostalets d'en Bas arriba fins a Vic ciutat. Ho fa per un sender que en alguns llocs te dificultats. És força dret i la vegetació hi forma una coberta que l'enfosqueix.

L'alçada de la zona on té lloc la cerca és d'uns 700 metres. Es tracta d'una àrea de muntanya, amb molta vegetació d'alzines, roures i pins. També és una zona de muntanya amb moltes pedres, un sotabosc de fulles humides i -en alguns llocs- hi ha esbarzers.

En un principi la cerca es va centrar a l'àrea a on l'home havia indicat que anava. Es tracta d'una ruta d'una hora i mitja. Això no obstant, els bombers no descartaven que l'home s'hagués desorientat i hagués caminat més del compte. En aquest cas, la zona de cerca podia ser molt extensa. Podia derivar en un descens cap a Sant Feliu de Pallerols, localitat d'on es van oferir voluntaris, o cap amunt en direcció al Santuari de la Salut o al mirador del Far, ja a la part del Collsacobra, al límit amb la província de Barcelona.

En un principi, els bombers es van centrar a la zona on l'home havia indicat que anava per de manera progressiva ampliar el radi de cerca. La presència de la unitat canina es preveia com un element important a l'hora de donar pistes per a la cerca.