Mecenatge per a la recerca contra el càncer de pulmó i de còlon

Una empresa de Celrà crea la beca Armangué, que permetrà contractar un nou investigador a l'ICO-Idibgi

05.04.2016 | 07:18

El grup empresarial Ferrallats Armangué, amb seu a Celrà, i l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi) ha creat la beca Armangué d'investigació translacional en càncer, que permetrà la contractació permanent d'un investigador especialitzat en la lluita contra el càncer de còlon i de pulmó. Concretament, aquest investigador treballarà al laboratori que l'Institut Català d'Oncologia (ICO) té a les noves instal·lacions de l'Idibgi al parc hospitalari Martí i Julià de Salt.
Joan Armangué, el fundador i propietari d'aquesta empresa dedicada a la fabricació i venda d'armadures d'acer per a formigó amb uns 150 treballadors repartits en cinc fàbriques, es va posar en contacte amb l'ICO-Idibgi després de conèixer a través dels mitjans de comunicació una de les darreres descobertes de l'institut de recerca, la capacitat antitumoral en humans de la silibinina, una substància natural que s'extreu del card marià. Fa unes setmanes es van fer públics els resultats d'un estudi dels doctors Javer Menéndez, cap del Laboratori de Metabolisme i Càncer de l'ICO Girona-Idibgi, i el doctor Joaquim Bosch, especialista de l'ICO en tumors de pulmó, que demostrava que aquesta substància redueix considerablement les metàstasis cerebrals de càncer de pulmó.
Ara aquesta beca permetrà consolidar les línies de recerca en càncer de pulmó i còlon que el grup del doctor Menéndez desenvolupa a Salt en col·laboració amb els doctors Bosch i Bernardo Queralt, que formen part del Servei d'Oncologia Mèdica de l'ICO gironí.
Menéndez va assenyalar ahir que valora molt positivament aquesta iniciativa, que obre la porta a la col·laboració entre el món empresarial i científic, i va destacar que cal incentivar aquest tipus de mecenatge, que és habitual en altres països, com els Estats Units. «La investigació no només ha de dependre de fons públics. És la societat en el seu conjunt que s'hi ha d'implicar», destaca el científic.
Per la seva banda, l'empresari Joan Armangué subratlla la importància de la recerca que es fa a Girona. «La investigació de qualitat no només està centralitzada a Madrid o Barcelona. A l'anomenada perifèria també es fa molt bona recerca», assegura. Afegeix, a més, que confia que aquesta iniciativa animi altres empreses a seguir el seu exemple i incentivi la col·laboració amb el món científic per a pal·liar un problema que afecta molta gent.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

L´olotí Josep Maria Padrosa és nomenat gerent de l´hospital de la Garrotxa

L´olotí Josep Maria Padrosa és nomenat gerent de l´hospital de la Garrotxa

Es va veure envoltat de diverses polèmiques quan era director del CatSalut, arran del seu pas per...

Cinc propostes d´oci per fer aquest divendres a les comarques gironines

Cinc propostes d´oci per fer aquest divendres a les comarques gironines

Teatre, concerts, les festes de Sant Martirià a Banyoles i actes solidaris a la nostra selecció

La població gironina només augmentarà un 0,4% en 15 anys i serà molt més vella

La població gironina només augmentarà un 0,4% en 15 anys i serà molt més vella

L'any 2031, la franja d'edat d'entre 34 i 45 anys es reduirà fins al 39,6% i la que superarà els...

La Fundació SER.GI dóna veu a les persones refugiades

La Fundació SER.GI dóna veu a les persones refugiades

És a segona activitat del cicle «Siner[GI]es

«Reconfortava saber que no anàvem sols»

«Reconfortava saber que no anàvem sols»

Un programa centrat en les malalties avançades atén 1.500 gironins des del 2015

Enllaços recomanats: Premis cinema