El grup empresarial Ferrallats Armangué, amb seu a Celrà, i l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi) ha creat la beca Armangué d'investigació translacional en càncer, que permetrà la contractació permanent d'un investigador especialitzat en la lluita contra el càncer de còlon i de pulmó. Concretament, aquest investigador treballarà al laboratori que l'Institut Català d'Oncologia (ICO) té a les noves instal·lacions de l'Idibgi al parc hospitalari Martí i Julià de Salt.

Joan Armangué, el fundador i propietari d'aquesta empresa dedicada a la fabricació i venda d'armadures d'acer per a formigó amb uns 150 treballadors repartits en cinc fàbriques, es va posar en contacte amb l'ICO-Idibgi després de conèixer a través dels mitjans de comunicació una de les darreres descobertes de l'institut de recerca, la capacitat antitumoral en humans de la silibinina, una substància natural que s'extreu del card marià. Fa unes setmanes es van fer públics els resultats d'un estudi dels doctors Javer Menéndez, cap del Laboratori de Metabolisme i Càncer de l'ICO Girona-Idibgi, i el doctor Joaquim Bosch, especialista de l'ICO en tumors de pulmó, que demostrava que aquesta substància redueix considerablement les metàstasis cerebrals de càncer de pulmó.

Ara aquesta beca permetrà consolidar les línies de recerca en càncer de pulmó i còlon que el grup del doctor Menéndez desenvolupa a Salt en col·laboració amb els doctors Bosch i Bernardo Queralt, que formen part del Servei d'Oncologia Mèdica de l'ICO gironí.

Menéndez va assenyalar ahir que valora molt positivament aquesta iniciativa, que obre la porta a la col·laboració entre el món empresarial i científic, i va destacar que cal incentivar aquest tipus de mecenatge, que és habitual en altres països, com els Estats Units. «La investigació no només ha de dependre de fons públics. És la societat en el seu conjunt que s'hi ha d'implicar», destaca el científic.

Per la seva banda, l'empresari Joan Armangué subratlla la importància de la recerca que es fa a Girona. «La investigació de qualitat no només està centralitzada a Madrid o Barcelona. A l'anomenada perifèria també es fa molt bona recerca», assegura. Afegeix, a més, que confia que aquesta iniciativa animi altres empreses a seguir el seu exemple i incentivi la col·laboració amb el món científic per a pal·liar un problema que afecta molta gent.