Uns 8.414 gironins estaven en llista d'espera per fer-se una prova diagnòstica a finals de desembre del 2015; un 12% més que al 2014, quan eren 7.515 les persones de Girona que esperaven exploracions com un TAC, una mamografia o una colonoscòpia. En el conjunt de Catalunya, es va tancar l'any amb 117.235 persones en espera, un 14,7% més que fa un any, si bé cal remarcar que al 2014 el registre per comptabilitzar aquesta qüestió estava en fase de desplegament i no tots els centres van informar de les proves realitzades, segons el Departament de Salut.

La llista feta pública pel Servei Català de la Salut (CatSalut) inclou proves com les ressonàncies magnètiques, les gammagrafies o les ecografies abdominals i urològiques, proves que tenen una prioritat ordinària de 90 dies -30 si la seva situació és preferent- i que es fan servir per fer un diagnòstic, no per seguir una patologia ja reconeguda. Així, no hi entren ni les proves diagnòstiques urgents, atesa la seva immediatesa; ni les exploracions de control o seguiment ni les proves de cribratge com les mamografies que es realitzen dins el Programa de detecció precoç del càncer de mama.

El temps mitjà per sotmetre's a aquests exàmens mèdics a la regió sanitària de Girona és de 40 dies (el 2014 eren 35), tot i que hi ha diferències importants segons el tipus de prova i el centre. Per exemple, el temps mitjà per accedir a una prova diagnòstica a l'hospital Josep Trueta de Girona és de 56 dies, a l'hospital de Figueres, de 62 i al de Blanes, de 21.

Pel que fa a les proves diagnòstiques amb més llista d'espera a la regió sanitària de Girona, destaquen les ressonàncies magnètiques -que acumulen 2.000 pacients i 62 dies d'espera de mitjana- i les ecografies abdominals -1.288 pacients, amb una espera mitjana de 37 dies.

Entre les proves que acumulen més temps d'espera hi ha les ressonàncies magnètiques a l'hospital de Figueres (124 dies), les ergometries i ecografies urològiques a l'hospital de Campdevànol (100 i 90 dies, respectivament) i els polisomnogrames a l'hospital Santa Caterina de Salt (96 dies).

Esperes de més d'un any

Malgrat la reducció de les llistes d'espera quirúrgica -Catalunya va tancar el 2014 amb un 4% menys de pacients esperant una operació que al 2014-, l'accés a les proves mèdiques i a l'especialista -veure la peça adjunta- són encara un tap per entrar al quiròfan, ja que són el pas previ. Segons les dades de Salut, 22.178 catalans van haver d'esperar entre 91 dies i un any per a un examen mèdic i 2.288 van superar l'any.

per intentar pal·lar aquesta situació, durant la presentació de les llistes d'espera del 2015 aquest dilluns, el conseller de Salut, Toni Comín, va anunciar un pla de millora per reduir els temps d'espera a la sanitat pública que queda supeditat a l'aprovació d'uns nous pressupostos per aquest any. El cost del pla és d'uns 100 milions d'euros i d'acord amb la previsió de Salut, l'activitat addicional suposaria reduir a la meitat l'espera en proves diagnòstiques, i en consultes externes, passar de 163 dies d'espera mitjana a 82.