El «gran pacte» per un govern independentista a la Diputació de Girona de moment ha quedat en un no-res. El president de la corporació, Pere Vila (CDC), va explicar ahir que el pacte entre l'equip de govern de CiU i el grup d'ERC «ara no és una prioritat». Vila ho va justificar per la falta d'acord entre Convergència i la formació republicana a l'Ajuntament de Girona, tot i que ERC ho va desvincular. De fet, les paraules de Vila van agafar per sorpresa els republicans, que van considerar que CDC fa servir «l'excusa» del pacte al consistori de Girona per continuar governant amb Unió a la Diputació.

El cas és que l'equip de govern de CiU, malgrat que seguirà manant en solitari, ja disposa de majoria absoluta a la institució. «No tanco la porta que mai més en puguem parlar», va destacar Vila, que va afegir que ara es descarta l'opció de negociar un pacte imminent entre CiU i ERC a la corporació. «La situació a l'Ajuntament de Girona va ser un tema prou complicat perquè ara féssim un pacte», va valorar Vila, que va remarcar que Girona «és la capital de província i no un municipi qualsevol».

«Potser d'aquí a unes setmanes o uns mesos ens tornem a asseure a negociar», va afirmar el president de la Diputació. Vila va qualificar la situació actual de «difícil» i va subratllar: «Posem el marcador a zero, per veure com evoluciona els propers mesos». En canvi, el president de la federació d'ERC a les comarques gironines, David Mascort, va assegurar ahir que les negociacions «estaven avançades» i per això va afegir: «Potser no en tenen prou ganes». Mascort va destacar que amb CDC hi havia «el compromís» de manar junts a la corporació i va recordar que ERC ja va fer l'oferiment d'entrar al govern al ple de cartipàs de la institució, celebrat el mes de juliol.

«Una decisió unilateral»

Mascort va valorar que el pacte de l'Ajuntament de Girona i el de la Diputació «no tenien res a veure». De fet, el president de la federació d'ERC va considerar: «Com que és una decisió unilateral, quan en tinguin ganes veurem si en tornem a parlar i tornem al punt on estàvem». Finalment, Mascort va insistir que ERC va oferir a Convergència la possibilitat de governar amb la formació republicana i no amb Unió a la corporació, malgrat que va lamentar: «Ells prefereixen una altra opció».

La idea de fer el «gran pacte» independentista a la institució va sorgir, per part de Vila, una setmana després de les eleccions del 27-S. Ara bé, les negociacions es van aturar fins que Junts pel Sí i la CUP van arribar a un acord per al nou govern de la Generalitat. Llavors, es van reprendre les converses entre CDC i ERC, tot i que ahir es van donar -de moment- per acabades.