L'Ajuntament de Fontcoberta talarà 36 plàtans de la plaça de Catalunya de Melianta perquè les seves arrels estan destrossant les voreres i amenacen de fer el mateix amb l'asfalt. El Consistori s'ha compromès a substituir aquests exemplars per una altra espècie d'arbres, tot i que encara ha de decidir quins.

L'alcalde, Joan Estarriola, va especificar que la tala només afectarà la trentena d'arbres que es troben a sobre de la vorera, mentre que els 44 restants -n'hi ha un total de 80- es conservaran tal i com estan, ja que no causen cap problema al paviment. Pel que fa a aquests últims, s'ha canviat el sistema de poda per tal de fer que la part de les fulles creixi cap amunt.

L'actuació per treure els 36 plàtans començarà demà, dijous, i s'ha tirat endavant després d'una reunió amb veïns, que es va celebrar a finals de març i a la que només van acudir menys de deu persones. Tal com es va explicar llavors, i ahir va ratificar l'alcalde, el problema es deu a què els arbres s'han fet grossos -el diàmetre d'alguns supera els 30 centímetres- i les arrels aixequen les voreres. Aquest fet ja ha provocat caigudes, sobretot de gent gran, per les que l'Ajuntament ha rebut diverses queixes: quatre en el que portem d'any, que s'afegeixen a d'altres fetes el 2015. A més, els tècnics municipals han observat que l'asfalt també comença a ondular-se, cosa que podria provocar danys en els serveis soterrats en aquesta zona de Melianta.

Joan Estarriola va assegurar que els plàtans se substituiran per un altre tipus d'arbres per tal de garantir ombres a la plaça i «mantenir el pulmó verd al mig de Melianta»; ara bé, no es tornaran a plantar sobre la vorera. En aquests moments, l'Ajuntament de Fontcoberta està sospesant diferents possibilitats, entre elles la de substituir els plàtans per una varietat de fulla perenne, però la decisió encara no està presa. De moment, es procedirà a tallar la trentena d'exemplars problemàtics, tot cobrint el forat que deixin per evitar que tornin a brotar. L'alcalde va explicar que, amb l'objectiu de reduir el cost per al municipi -que es preveu entre els 2.000 i els 2.500 euros-, l'empresa encarregada de la tala traurà rendiment de la fusta.