A partir de la setmana que ve, Olot marcarà amb una banderola aquells indrets on l'agent cívic ha hagut de recollir un excrement de gos que l'amo ha deixat de forma incívica. És una nova campanya que es posa en marxa a la capital de la Garrotxa per conscienciar als propietaris de les seves obligacions amb la col·laboració dels nens de la ciutat, que escolliran els missatges escrits a les banderoles i que acompanyaran tres dies a la setmana a l'agent cívic als barris més problemàtics. El regidor de Medi Ambient, Josep Guix, ha subratllat que tot i que la majoria de ciutadans actua de forma correcta, s'han detectat actituds incíviques que es volen corregir".

Senyalitzar els espais on s'han trobat excrements de gossos amb una banderola on hi haurà escrit un missatge. Aquest és l'objectiu de la nova campanya a Olot que vol acabar amb els amos incívics que no recullen els excrements que deixen els animals.

La campanya, que s'inspira en els principis de la Carta de les Ciutats Educadores, ha començat amb una primera activitat en què els participants de l'Espai Larai i els nens de Vivendes Garrotxa han començat a definir les frases que posteriorment apareixeran escrites a les banderoles. Són els missatges que els nens volen fer arribar als amos incívics.

La setmana que ve, els infants col·locaran aquests elements al barri de Sant Miquel, Les Tries i els Pisos Garrotxa, alguns dels espais de la ciutat on més queixes s'han registrat per aquesta problemàtica. Durant la sortida, que tindrà lloc les tardes de dilluns, dimarts i dijous de la setmana que ve, els més petits seran els encarregats d'identificar els excrements, que recollirà l'agent cívic.

La identificació es farà amb una banderola amb els missatges. Des de l'Ajuntament, es vol fomentar la participació dels infants, perquè siguin conscients de les problemàtiques de la ciutat i, de manera col·lectiva intentar trobar-hi solució.

L'objectiu també és evidenciar i fer reaccionar les persones que generen el problema. El regidor de Medi Ambient, Josep Guix, ha explicat que "tot i que la majoria de ciutadans actua de forma correcta, s'han detectat actituds incíviques que es volen corregir".

A més de la distribució de banderoles en aquests barris, l'agent cívic també deixarà banderoles a altres punts de la ciutat on es detecti aquesta problemàtica. La campanya és molt visual i convida a fer una reflexió sobre com el conjunt d’actes incívics pot arribar a ser una problemàtica social i afectar tota la ciutadania.

Els excrements, entre les principals preocupacions dels olotins

Segons un qüestionari realitzat per l'equip de Civisme i Convivència de l'Ajuntament d'Olot l’any 2014, els excrements a la via pública era un dels temes que més preocupava als ciutadans i els gossos, en l'àmbit de la seguretat. Per donar resposta a aquesta situació, l'Ajuntament va iniciar al mes de novembre una primera campanya informativa. En una carta que es va fer arribar als propietaris d’animals de companyia d’Olot es recordaven les obligacions que comporta la tinença d’animals.

La tpassada tardor, la Policia Municipal va intensificar els controls a la via pública. Agents de paisà van vetllar pel compliment de la normativa i en cas d’observar infraccions, van imposar la sanció corresponent (d'un import de 100 euros en el cas de detectar que s’embrutava la via pública amb defecacions d'un animal).