El Tribunal Constitucional (TC) considera factible que més zones del litoral puguin quedar excloses de la Llei de Costes impulsada pel PP. El TC es basa en l'excepció que es va fer -amb la reforma del 2013- a 12 nuclis del litoral, entre els quals es troben els casos d'Empuriabrava i del Port d'Aro de la província de Girona. La resta de nuclis on es va aplicar l'excepció són a Alacant, Castelló, Huelva, Màlaga, Pontevedra i València. Llavors, la nova legislació de la Llei de Costes va argumentar, per justificar aquesta excepció, que els nuclis costaners havien perdut feia temps, de manera «notòria», les característiques pròpies del domini natural a causa de l'acció de l'home.

Ara el TC replanteja aquest precepte arran d'un recurs formulat pel Govern de les Illes Canàries, que valorava que l'excepció a 12 nuclis suposava un greuge comparatiu per a altres zones del litoral canari a les quals es podia al·legar el mateix: que, per l'acció d'home, havien perdut la condició de domini natural. Per això, el Govern de les Canàries advertia que la disposició addicional de la nova Llei de Costes introduïa un tracte privilegiat per a determinats nuclis que, segons l'executiu, resultava inconstitucional per arbitrari i discriminatori amb altres punts del litoral.

En una sentència feta pública aquesta setmana, el TC respon que es pot entendre que aquesta disposició respecta la Carta Magna, tot i que només si s'interpreta en un determinat sentit: que la nova Llei de Costes no exclou que s'apliqui a altres nuclis del litoral nacional quan queden acreditades les mateixes condicions. «Tant els 12 enunciats de la disposició addicional [...] com qualsevol dels omesos en ella, radiquin a la comunitat autònoma de les Canàries o no, podran, a través dels expedients administratius legalment previstos [...], obtenir la declaració que, per les alteracions sofertes en les seves característiques naturals, no són necessaris per a la protecció o utilització del domini públic», raona el TC.

La sentència compta amb un vot particular del magistrat Juan Antonio Xiol Ríos, que es declara partidari d'anul·lar aquesta disposició addicional de la nova Llei de Costes del 2013 per garantir el principi d'igualtat consagrat per la Constitució. Xiol Ríos considera que, en aquesta sentència, el Tribunal Constitucional «s'ha erigit en legislador» per salvar aquest precepte de la nova Llei de Costes, al qual ha atribuït «un contingut que no hi estava previst». «Amb el veredicte aprovat, segons el meu parer, es deixa en entredit el principi de seguretat jurídica i s'obre un profund interrogant sobre la protecció de l'espai marítim terrestre», adverteix el magistrat.