La Direcció General del Cadastre ha començat una acció de regularització cadastral a Sant Joan les Fonts. L'empresa Treballs Tècnics Territorials -contractada pel Cadastre- des de fa uns dies fotografia i pren dades tècniques dels immobles i les finques del poble. Ho fan des de l'exterior amb una màquina fotogràfica i un mapa,

A més de la presa de dades exteriors, la inspecció també contempla fotografies aeries i el repàs de documents posats a Internet com el Catàleg de Masies.

La inspecció és per regularitzar obres d'ampliació i canvis d'ús. Per exemple, canvis d'usos de baixos declarats com a garatges o elevacions d'immobles amb més pisos. En l'àmbit rural, contempla l'adequació d'edificis declarats per utilitats agrícoles i -en canvi- d'ús residencial. En aquests casos declaren les piscines i els edificis annexes.

Un cop la regularització estigui feta, el Cadastre farà arribar una notificació de les novetats detectades als afectats. En base a la notificació, els afectats tenen un termini per presentar al·legacions.

En alguns casos les al·legacions han d'anar acompanyades d'un informe avalat per un tècnic. El procés de regularització, amb al·legacions incloses, durarà tot el 2016.

Els efectes de la regularitzció són retroactius en un termini de 4 anys. És a dir, si un canvi d'ús o una ampliació no consten a les dades cadastrals, el propietari haurà de pagar la diferència de 4 anys. A partir del 2017, la regularització s'ha de notar als rebuts de l'Impost de Béns Immobles.

A l'estiu, van fer una regularització cadastral a les masies i cases de la perifèria d'Olot. Va haver-hi veïns de Batet de la Serra que es van queixar i van demanar orientació legal a l'Ajuntament.