Joaquim Nadal, Gemma Ubasart i Benet Salellas. L'exalcalde de Girona i exconseller de la Generalitat pel PSC, l'exsecretària general de Podem a Catalunya i el diputat de la CUP per Girona al Parlament. Els tres van compartir taula ahir al vespre per parlar, en principi, de la nova i la vella política. Però les espurnes es van encendre -en les dues hores intenses del debat- quan el procés i la corrupció van ser els protagonistes de la trobada, organitzada pel digital Crític.

«El tema del procés és esgotador», va admetre Salellas, després de defensar -per enèsima vegada- que «la independència amb la construcció d'una república pot ser una oportunitat». En canvi, Nadal va qüestionar la solidesa del projecte. «Si el sobiranisme és majoritari, no és per desapoderar les caixes de pensions», va afirmar Nadal, que va posar en dubte el plantejament de la CUP i va qualificar la formació anticapitalista «més chavista que Podem». Ubasart va criticar l'excessiva metaforització de la política catalana i va afegir: «M'he perdut amb el procés».

«El procés s'ha carregat el PSC i ICV, no ha volgut Podem i ha fet saltar Unió», va lamentar Ubasart, mentre Salellas va respondre, fent al·lusió a Podem: «Em dol que la pròpia esquerra tregui pes al procés davant la possibilitat de canviar l'arrel del sistema; Podem vol pactar amb l'Estat per garantir l'statu quo». Un dels moments més tensos del debat va ser quan Salellas va assegurar que el referèndum «no existirà» i va demanar a Ubasart que digués clar, d'una vegada, que Podem aposta pel «no». Ubasart no es va mullar.

De la corrupció, Nadal va valorar que ara aflora per «saturació». Malgrat tot, va remarcar que «fa 30 anys no hi havia corruptors». «Fals», va afegir de seguida Salellas, tot i que Nadal va defensar que llavors la corrupció no havia adquirit la dimensió actual. Nadal, que encara es va mostrar «sobtat» per la confessió de l'expresident Jordi Pujol, va afirmar que el problema de fons de la corrupció ha estat el finançament dels partits vinculat a les comissions.

«Però una altra corrupció més greu és la d'aquells que, amb un cinisme absolut i aprofitant el mecanisme pervers dels partits, han considerat important finançar-se ells i no els partits», va sentenciar Nadal. «No som coneixedors de quin és l'estat real de la corrupció; no en sabem ni l'1%», va destacar Salellas, que va valorar que la Fiscalia ha actuat de manera partidista en aquesta qüestió.

Sobre la nova i la vella política, un dels eixos del debat va ser com els integrants dels moviments socials passen a formar part dels partits. «És un gran error no respectar l'autonomia dels moviments. La PAH és un òrgan polític autònom i ningú se n'ha d'apropiar», va considerar Salellas. En canvi, Ubasart va defensar que és «quelcom natural» que les persones que estan preparades passin a ocupar llocs de l'administració pública. Nadal va recordar que els models socials van formar part de la Transició, malgrat que això després va suposar que els moviments veïnals es buidessin.

«Potser va ser un error», va afegir Nadal, tot i que va subratllar que al cap d'uns anys «la gent ha tornat a sortir al carrer». «La vella política es resisteix a marxar i la nova no acaba d'arribar», va concloure Nadal. Una altra de les discrepàncies entre Ubasart i Salellas va ser per l'estratègia política. «Pots incidir políticament o tenir com a objectiu guanyar les eleccions», va raonar Salellas, que va rebutjar l'opció de només voler guanyar fent ús de la base de la demoscòpia. En la direcció contrària, Ubasart va afirmar: «L'important no és participar. Els recursos de la democràcia són vots i tenim l'obligació d'intentar aconseguir el poder».

Els minuts finals del debat van ser per les preguntes d'alguns assistents. Una qüestió sobre la variant de Girona per Sant Daniel va tenir com a resposta de Nadal que l'obra no havia destrossat la zona: «És més d'esquerres haver tret els cotxes de dins». També entre preguntes, Salellas va assegurar que el poder judicial farà empresonar la gent que desobeeix perquè va valorar que és un sistema afí a la tesi antiindependentista. Després de dues hores amb intercanvi de posicions, el periodista de Crític Roger Palà -moderador de l'acte- va donar el debat per tancat.