La presència i la relació de l'activitat teatral i el món penitenciari centren la tercera Jornada de Teatre i Psicologia, que demà organitzen Escenaris Especials, la delegació de Girona del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, Cultura Banyoles i l'Ajuntament de Banyoles. Les dues edicions anteriors s'havien dedicat, d'una banda, al vincle entre el teatre i, de l'altra, la discapacitat i l'educació.

En aquesta ocasió, els organitzadors de la jornada han volgut propiciar una reflexió al voltant de l'art dramàtic i la institució penitenciària. Amb aquest objectiu, han convidat experts dels àmbits social, judicial i teatral per tal que aportin la seva experiència sobre la força del teatre com a espai d'expressió personal i element transformador en contextos penitenciaris. El criminòleg Santiago Redondo, l'actor Sergi López o el director de TransFORMAS, Thomas Louvat, són algunes de les veus que es podran escoltar demà a l'Auditori de Banyoles, entre dos quarts de 10 del matí i dos quarts de 8 de la tarda. També es podrà conèixer el testimoni de tres homes que compleixen una condemna; i també de nou interns de la presó de Can Brians 2, que representaran una peça teatral dirigida per la coordinadora de l'activitat de teatre al centre penitenciari, Montse Triola, basada en l'obra Woyzeck, de Georg Bu?chner.

Els responsables de la jornada volen contribuir a reduir l'estigma que, segons expliquen, envolta el món penitenciari i «afecta les persones que estan complint una mesura penal i aïlla encara més una institució complexa, difícil de comprendre per molts ciutadans». Per aquest motiu, l'organització considera que jornades com la d'aquest dissabte a Banyoles «ajuden a apropar l'interior i l'exterior d'un organisme, el funcionament del qual és encara desconegut per una gran part de la nostra societat».

La presentació de la jornada anirà a càrrec del regidor de Cultura de l'Ajuntament, Jordi bosch; el president gironí del Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya; i Clàudia Cedó, coordinadora d'Escenaris Especials, un projecte de ciutat que uneix teatre i psicologia.