Un fals inspector va entrar abans d'ahir en un comerç d'Olot. Va demanar al responsable de l'establiment si estava en disposició de dos llibres de legislació comercial de -segons ell- possessió obligatòria. El botiguer li va respondre que no tenia idea de l'obligació de tenir els llibres titulats: Legislación Social i Textos legales para industrias i comercios. L'estafador el va convèncer de l'obligació d'estar en disposició dels llibres per una altra inspecció i que no tenir-los li comportaria una sanció.

El responsable de l'establiment li va comprar els llibres pel preu de 25 € cada un. Segons va explicar ahir Ignasi López (cap de la Policia Municipal d'Olot), l'home que va fer l'estafa té una edat i vesteix bé, però sense exagerar.

López va indicar que si algú es troba amb el fals inspector, cal que truqui a la Policia o que, si pot, prengui el número de la matrícula del vehicle.

La Policia tenia constància de vendes fraudulentes de llibres de lleis a localitats de la Garrotxa, però fins ara no se n'havien detectades a Olot.

El cap de la Policia Municipal va expressar la necessitat de denunciar aquestes accions tipificades d'estafes lleus al Codi Penal i penalitzades amb 400 € de multa. Va considerar que la gent necessita els 50 € per altres coses que no ?siguin donar-los a un estafador.

L'estafa dels llibres va ser detectada per primera vegada el 2011 i des de llavors han tingut lloc detencions d'estafadors. Solen actuar dues persones. Un es presenta al botiguer, mentre l'altre espera dins d'un vehicle carregat de llibres.

En tots els casos documentats els estafadors són persones d'entre els 50 i els 70 anys. El que materialitza l'estafa es mostra segur de si mateix i si el botiguer li demana una identificació li mostra un carnet. En ocasions ha lliurat justificants de la compra que van segellats amb el títol Textos Legales Vigentes-Ordenanzas Laborales.

La idea és fer l'estafa el màxim de versemblant amb l'objectiu que la persona enganyada cregui que en veritat té l'obligació de tenir els llibres. Així eviten la denúncia i la investigacio policial i fins i tot al cap d'un temps hi poden tornar, perquè solen preparar-s'ho.