Una travessia solidària a la Costa Brava organitzada per la Fundació Oncolliga Girona ajudarà a finançar un projecte de recerca de la Universitat de Girona sobre un càncer de mama molt agressiu, el triple negatiu. Després de l'Oncotrail i l'Oncobike, l'Oncolliga i el club de natació Radikalswim organitzaran el pròxim 11 de juny un nou repte solidari que consistirà a nedar 30 quilòmetres en aigües obertes entre l'Estartit i Calella de Palafrugell, passant per les illes Medes i les Formigues, en equips de quatre persones.

La intenció dels organitzadors és arribar a la dotzena d'equips, que aniran acompanyats en tot moment per una embarcació amb patró, a més d'altres barques i caiacs, i que hauran de fer un donatiu de 500 euros més la inscripció individual -entre 110 euros i 121, segons si es té llicència federativa o no- per a participar-hi.

L'objectiu de la prova és finançar un assaig clínic per a continuar un projecte d'investigació desenvolupat pel Grup de Recerca en Noves Dianes Terapèutiques (TargetsLab) de la UdG, en estreta col·laboració amb l'ICO, que treballa amb els derivats del te verd.

L'estudi, dirigit per les doctores Teresa Puig i Gemma Viñas, seleccionarà mostres de pacients gironines diagnosticades amb càncer de mama triple negatiu, un subtipus que afecta especialment dones joves i pel que no hi ha tractaments específics, per a fer un assaig clínic i testar els bons resultats que estan obtenint al laboratori en estudis preclínics.

Aquesta línia de recerca, que d'aquí a dues setmanes portaran al congrès nord-americà sobre càncer que es fa a Nova Orleans, ha provat en models cel·lulars i animals l'efecte d'un derivat del te verd sobre les cèl·lules d'aquest tipus de tumor. Els resultats, explica la doctora Puig, «són interessants, i ara necessiten finançament per a traslladar-los a les malaltes».

Un assaig amb pacients

L'estudi clínic que volen tirar endavant analitzarà si les pacients expressen diferents biomarcadors -proteïnes- que puguin ser possibles dianes de nous tractaments basats en te verd i els seus derivats i que permetin desenvolupar nous fàrmacs per a aquest subtipus de càncer, que representa el 20% del total de tumors de pit que es diagnostiquen i que de moment només es pot tractar amb la quimioteràpia, perquè no respon al tractament hormonal.

El pressupost de l'assaig -que abarcaria entre 80 i 100 pacients- és d'uns 20.000 euros, dels quals la intenció és recaptar-ne 6.000 amb els donatius dels equips participants de l'Oncoswim.

«El més important, que és l'engranatge humà per al projecte, ja el tenim, el que ens falta és el finançament», explica la professora de la UdG, que remarca que és un projecte conjunt en el que aboquen moltes hores de manera desinteressada professionals de la Universitat de Girona -investigadors mèdics, però també químics, per exemple-, de l'ICO i de l'hospital Josep Trueta de Girona.