La Unitat de Continuïtat Assistencial (UCA) que l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) va posar en marxa ara fa sis mesos a l'hospital Santa Caterina de Salt ha atés 1.252 pacients en el seu primer mig any de funcionament. Aquesta unitat d'atenció integrada està dirigida a pacients amb amb necessitats assistencials després de l'alta, tant sanitàries com socials. L'objectiu principal és millorar els resultats en salut, la qualitat de vida i la percepció de l'atenció de les persones ateses, així com garantir a l'usuari una continuïtat assistencial social i sanitària a través de la coordinació efectiva de l'atenció primària i els dispositius hospitalaris i sociosanitaris.

Dels 1.200 pacients atesos, 420 s'han beneficiat del treball conjunt d'infermeria i treball social. El 30,59% dels casos són pacients crònics complexes i el 14,4% són persones amb malaltia crònica avançada.

El model d'atenció del dispositiu aprofita l'experiència de la Unitat de Continuïtat Assistencial de l'hospital Josep Trueta de Girona adaptat a la realitat de l'IAS per a l'atenció dels seus usuaris. La metodologia de treball es basa en la selecció dels casos susceptibles d'intervenció a l'inici de l'ingrés a partir de la informació prèvia del pacient, el procés assistencial i la situació clínica i social. A partir de la valoració, es decideix si el cas presenta necessitats d'atenció sanitària i social i s'estableix el pla de treball conjuntament amb el pacient i el cuidador en coordinació amb els recursos comunitaris.

L'IAS ha presentat aquesta setmana als tècnics de serveis socials del Gironès i la Selva interior, àrea d'influència de l'Hospital Santa Caterina, els resultats dels primers sis mesos de funcionament del dispositiu per seguir desenvolupant el projecte.