Els veïns de Vilademuls (Pla de l'Estany) saben que en qualsevol moment es poden quedar sense aigua per dutxar-se o per cuinar. El municipi, que té 836 habitants repartits en 12 pobles i 10 veïnats disseminats, viu en una situació "d'emergència constant" amb aquest bé de primera necessitat. L'alcalde, Àlex Terés, assenyala que el principal inconvenient és no tenir capacitat econòmica per assumir una reforma integral de la xarxa que és deficitària. La van fer els veïns els anys vuitanta sense que hi hagi cap plànol. Això dificulta molt la detecció de fugues i rebentades dels tubs, que passen pel mig de camps i boscos. La contaminació d'un pou per mercuri ara fa més d'un any va acabar d'empitjorar la situació. Ara funcionen amb una xarxa provisional amb avaries constants.

Aquesta xarxa es va construir els anys vuitanta amb l'empenta dels veïns i l'Ajuntament que ho van anar fent sobre la marxa amb la idea d'arribar al màxim de punts. No es va redactar cap plànol i es van passar tubs de baixa pressió, els mateixos que ara -amb els canvis de pressió de l'aigua- s'acaben rebentant. Això fa molt difícil localitzar les possibles avaries, i més si es té en compte que molts tubs travessen camps i boscos. Segons l'alcalde, "en alguns punts només es pot detectar quan el pagès ha cossetxat".

"No saps mai quan et quedaràs sense aigua"

La xarxa és precària i tot sovint hi ha incidències. L'última avaria va ser dimarts passat, amb una interrupció del servei de més de 12 hores, a Ollers, Vilamarí i a tocar amb Cornellà del Terri provocada per una rebentada d'un tub. Una veïna afectada, la Noe Roset, es queixava que hi ha una sensació de "precarietat" i que "no saps mai quan et quedaràs sense aigua".

Quan se li pregunta a l'alcalde com s'ha pogut arribar fins aquí, Àlex Terés, ho resumeix dient que tenen tots els elements d'una "tempesta perfecta" i on la falta de diners és l'obstacle essencial per poder-ho solucionar. Amb un pressupost de 685.000 euros, admet que no tenen capacitat per refer la xarxa de nou. En el primer timestre de l'any, ja s'han gastat la partida que hi havia assignada per millorar la xarxa d'aigua amb les reparacions de les fuites. "Ho anem fent com podem i amb molta imaginació".

La contaminació d'un pou, el detonant

El febrer de l'any passat, van haver d'actuar d'urgència per la contaminació d'un dels pous de la xarxa a Vilafreser per la presència de mercuri. A dia d'avui no se sap encara el seu origen. Inicialment es va apuntar a les obres d'ampliació de l'AP-7 i a la construcció d'un mur de contenció per fer els enllaços definitius entre l'autopista i l'N-II que quedaven a prop del pou però no ha quedat provat. De fet, l'ACA està disposada a analitzar de nou el mercuri i veure d'on prové la contaminació però l'Ajuntament no té mitjans per fer-ho. Tornar a fer baixar la bomba al pou contaminat costaria uns 1.000 euros i el consistori ha decidit reutilitzar-la per recuperar un pou en desús.

Aquesta actuació, els suposa un cost de 50.000 euros però els permetria enviar més aigua a la xarxa sense haver de necessitar un subministrament alternatiu a l'estiu , que és quan puja la demanda. La sensació, diu l'alcalde, és d'"impotència" perquè a dia d'avui no es poden plantejar fer un pou nou perquè no hi ha garanties de que no surti també contaminat.

75.000 euros per pagar els camions d'aigua

Amb el tancament del pou, van haver de contractar camions cisterna per portar l'aigua als pobles on s'havien quedat sense, sobretot a l'estiu, quan puja la demanda. Això va suposar un cost total de 75.000 euros durant tot l'any passat. L'ACA va donar-los un ajut de 20.000 euros i la resta ho va haver d'assumir el consistori.

Amb la recuperació del pou en desús, volen evitar aquesta opció tot i que reconeixen que el pou també serà un "pedaç provisional" perquè caldrà construir-hi un dipòsit al costat per clorar l'aigua i enviar-la a la xarxa.

El mes de juliol, els veïns van fer un tram de 700 metres de tub tot resseguint els camins i amb una part important en superfície. Les bombes d'aigua no estan automatitzades i això fa que, en èpoques de sequera, cada tres hores s'hagi de revisar manualment la pressió tot calculant la demanda de cada dipòsit, "obrint o tancant bombes o aixetes".

El que volen és que la xarxa provisional passi a ser definitiva. De moment, han aconseguit un ajut del Departament de Territori de 35.000 euros i uns 60.000 euros més de la conselleria de Governació, confirmats fa pocs dies. La Diputació de Girona també s'ha compromès a ajudar al consistori amb aquest tema.

Multes per qui no respecti les restriccions d'aigua

Fa poques setmanes, el municipi també va aprovar una normativa que permet declarar la situació d'emergència i multar als veïns que no respectin les restriccions d'aigua regant els jardins o omplint piscines. Les multes van dels 400 als 3.000 euros. El que es vol és conscienciar als veïns que aquest és un recurs escàs en èpoques de sequera. Tot i que oficialment no s'hagi declarat, l'alcalde admet que "la situació d'emergència és constant i contínua" en aquest municipi.