Connexió escolar Marroc-Girona

Docents gironins s'aproximen a la cultura del seu alumnat nouvingut

12.04.2016 | 07:14
Connexió escolar Marroc-Girona
Connexió escolar Marroc-Girona

Un projecte d´intercanvi educatiu i cultural posa en contacte professionals de l´ensenyament de les ciutats de Girona i de Xauen des de fa set anys. En les últimes edicions, la delegació gironina ha constatat els problemes d´inadaptació que pateixen fills de famílies immigrades, escolaritzats en el sistema català i d´altres països, que la crisi econòmica ha forçat a tornar al seu país d´origen

Girona i Marroc constitueixen dos mons educatius diferents però connectats pels moviments migratoris, que ha portat un gran nombre d’alumnes d’origen marroquí a les aules gironines. La voluntat de comprendre i aprendre va originar, fa set anys, un programa d’intercanvi docent entre ambdós llocs que darrerament ha detectat un problema nou: la inadaptació d’infants escolaritzats a Girona fins que les seves famílies tornen al Marroc, forçades per la crisi i la manca de feina.

L’associació sense ànim de lucre ECCIT és la responsable d’aquest projecte d’intercanvi de docents i educadors socials entre Girona i Xauen (al nord-est del Marroc), que realitza amb la Federació d’Educació de CCOO de Girona i la Fundació Pau i Solidaritat del mateix sindicat. El coordinador de la iniciativa és Yasser Saadoune, que aquesta Setmana Santa ha acompanyat una delegació de 30 mestres gironins a Xauen.

La setena edició de l’intercanvi va arrencar al febrer, amb sessions preparatòries a Girona. Després, del 20 al 25 de març, durant tres dies els docents van acudir a una escola de Primària de Xauen i a una altra de rural, al poble de Bab Taza; l’última jornada, els gironins van dirigir la classe amb el suport de professorat autòcton. L’estada va incloure una trobada amb un imam i amb un sindicat o tallers culturals.

La segona part de l’intercanvi es farà del 18 al 23 d’abril, quan 22 mestres marroquins vindran a Girona i coneixeran, per exemple, un pla educatiu basat en la música a l’escola Santa Eugènia i l’aula d’acollida que funciona a l’institut; o participaran en una activitat organitzada pel Departamet d’Àrab de l’Escola Oficial d’Idiomes. L’Ajuntament de Girona patrocina l’intercanvi, que s’autofinança i té el suport d’entitats socials i dels consistoris de Xauen i Bab Taza. A més, fa 5 anys que el Departament d’Ensenyament reconeix l’activitat com a formació del professorat i aquest 2016, per primer cop, el Marroc l’ha declarat Jornada Intercultural. Val a dir que el contacte entre docents s’allargà més enllà dels viatges.

«És una cooperació de tu a tu entre docents que es troben amb problemes reals», va resumir Yasser Saadoune; per a qui els professionals gironins aporten els valors d’una «ciutat educadora i d’un corrent pedagògic molt fort» a un professorat marroquí que, entre d’altres qüestions, pateix «la falta de coordinació i de formació» del seu sistema educatiu.

Català en aules del Marroc
Saadoune va subratllar la inexistència del tractament de la diversitat a les escoles marroquines, on –va explicar– ara hi ha infants «retornats d’Espanya, França, Holanda... per la crisi». El coordinador de l’intercanvi va lamentar la mala gestió de la diversitat «perquè no ho han fet mai» i va alertar de les dificultats d’uns escolars que parlen català, castellà o la llengua del país on havien emigrat els seus pares –a més del seu dialecte–, però no l’àrab de l’escola. «Ara, quan anem al Marroc sempre trobem un alumne que ens fa de traductor», va explicar; especificant que s’hi han trobat infants que vivien a Castelló d’Empúries, Figueres, Roses o Salt. Tot plegat, ha creat un escenari nou en el qual Saadoune creu que l’experiència catalana –amb matisos i crítiques– pot ser d’ajuda per a l’escola marroquina.

En contrapartida, els mestres gironins accedeixen a informació clau per comprendre el sistema educatiu, la relació entre família i escola i la influència de la religió musulmana en la comunitat al Marroc, d’on prové una part important de l’alumnat nouvingut que s’incorpora a les seves aules, un cop s’ha completat el procés de reagrupament familiar.

En opinió de Yasser Saadoune, «els nens són víctimes dues vegades»: els que s’han reagrupat amb la seva família, perquè «ells no han escollit el procés migratori»; i els immigrants de segona generació, nascuts i escolaritzats a Girona, perquè han hagut de traslladar-se al país d’origen dels seus pares i encaixar en una cultura diferent a la del lloc on han crescut.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Les fires i festes imprescindibles del diumenge a Girona
Les fires i festes imprescindibles del diumenge a Girona

Les fires i festes imprescindibles del diumenge a Girona

La festa major de Banyoles, la Fira de la Castanya de Viladrau, i la Fira del Bolet a Albanyà...

Deu propostes per gaudir del cap de setmana a Girona

Deu propostes per gaudir del cap de setmana a Girona

Música, teatre fires i festes formen part de la nostra selecció

Banyoles pot castigar el mal ús de papereres i contenidors amb multes de fins a 3.005 €

Banyoles pot castigar el mal ús de papereres i contenidors amb multes de fins a 3.005 €

L'Ajuntament ha posat en marxa una campanya contra l'incivisme basada en adhesius informatius

Què fer aquest divendres a les comarques gironines

Què fer aquest divendres a les comarques gironines

Teatre, concerts, les festes de Sant Martirià a Banyoles i actes solidaris a la nostra selecció

Tres detinguts a Girona en una operació contra el tràfic internacional de marihuana

Tres detinguts a Girona en una operació contra el tràfic internacional de marihuana

Utilitzaven mules per transportar la droga cap a Alemanya - S'han fet escorcolls a Salt i...

L´olotí Josep Maria Padrosa és nomenat gerent de l´hospital de la Garrotxa

L´olotí Josep Maria Padrosa és nomenat gerent de l´hospital de la Garrotxa

Es va veure envoltat de diverses polèmiques quan era director del CatSalut, arran del seu pas per...

Enllaços recomanats: Premis cinema