L´aigua a Vilademuls, en «situació d´emergència»

L'Ajuntament no té recursos per reparar la xarxa

12.04.2016 | 07:14
Un dels tubs de la xarxa provisional d´aigua de Vilademuls.
Un dels tubs de la xarxa provisional d´aigua de Vilademuls.

El municipi compta amb un servei deficitari i generador d'avaries constants que s'ha vist encara més perjudicat arran de la contaminació d'un pou el mes de febrer de l'any passat

Vilademuls és un municipi que fa 61 quilòmetres quadrats i on només viuen 836 habitants repartits entre 12 pobles i 10 veïnats disseminats. Aquesta extensió suposa un autèntic maldecap pel subministrament de l'aigua potable, que compta amb una xarxa deficitària: 9 pous i 6 dipòsits d'aigua.

Aquesta, es va construir els anys vuitanta amb l'empenta dels veïns i l'Ajuntament, que ho van anar fent sobre la marxa amb la idea d'arribar al màxim de punts. No es va redactar cap plànol i es van passar tubs de baixa pressió, els mateixos que ara s'acaben rebentant a causa dels canvis de pressió de l'aigua, la qual cosa fa molt difícil localitzar les possibles avaries, i més si es té en compte que molts tubs travessen camps i boscos. Tot i que oficialment no s'hagi declarat, el poble viu en una "situació d'emergència constant i contínua", tal com afirma l'alcalde, Àlex Terés.

L'última avaria va ser dimarts, amb una interrupció del servei de més de dotze hores a Ollers, Vilamarí i a tocar amb Cornellà del Terri provocada per una rebentada d'un tub. Una veïna, la Noe Roset, es queixava que hi ha una sensació de "precarietat" i que "no saps mai quan et quedaràs sense aigua".

Quan se li pregunta a Terés com s'ha pogut arribar fins aquí, l'alcalde ho resumeix dient que tenen tots els elements d'una "tempesta perfecta" i on la falta de diners és l'obstacle essencial per poder-ho solucionar. Amb un pressupost de 685.000 euros, admet que no tenen capacitat per refer la xarxa de nou. En el primer timestre de l'any, ja s'han gastat la partida que hi havia assignada per millorar la xarxa d'aigua amb les reparacions de les fuites. "Ho anem fent com podem i amb molta imaginació", assenyala.

Fa poques setmanes, el municipi del Pla de l'Estany també va aprovar una normativa que permet declarar la situació d'emergència i multar als veïns que no respectin les restriccions d'aigua regant els jardins o omplint piscines. Amb aquestes multes, que van dels 400 als 3.000 euros, el que es vol és conscienciar als veïns que aquest és un recurs escàs en temps de sequera.

El pou contaminat, detonant
El febrer de l'any passat van haver d'actuar d'urgència per la contaminació d'un dels pous de la xarxa a Vilafreser per la presència de mercuri. A dia d'avui no se sap encara el seu origen, tot i que inicialment es va apuntar a les obres d'ampliació de l'AP-7 i a la construcció d'un mur de contenció per fer els enllaços definitius entre l'autopista i l'N-II que quedaven a prop, suposició que no ha quedat provada. Tornar a fer baixar la bomba al pou contaminat costaria uns 1.000 euros i el consistori ha decidit reutilitzar-la per recuperar un pou en desús.

Aquesta actuació els suposa un cost de 50.000 euros però els permetria enviar més aigua a la xarxa sense haver de necessitar un subministrament alternatiu a l'estiu, quan puja la demanda. La sensació, diu el batlle, és d'"impotència", perquè a dia d'avui no es poden plantejar fer un pou nou perquè no hi ha garanties que no surti contaminat.

Amb el tancament del pou van haver de contractar camions cisterna per portar l'aigua als pobles on s'havien quedat sense. A més, els veïns van construir el juny un tram de 700 metres de tub tot resseguint els camins i amb una part important en superfície, malgrat que les bombes no estan automatitzades. El que volen és que la xarxa provisional passi a ser definitiva. De moment, han aconseguit un ajut del Departament de Territori de 35.000 euros i uns 60.000 euros més de la conselleria de Governació, confirmats fa pocs dies.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

La població gironina només augmentarà un 0,4% en 15 anys i serà molt més vella

La població gironina només augmentarà un 0,4% en 15 anys i serà molt més vella

L'any 2031, la franja d'edat d'entre 34 i 45 anys es reduirà fins al 39,6% i la que superarà els...

La comissaria de Policia Local de Banyoles pren forma

La comissaria de Policia Local de Banyoles pren forma

La construcció de la nova comissaria de Policia Local de Banyoles avança a bon ritme, en un solar...

Exculpen 13 constructors acusats en el cas Gisa i es manté la causa per a un directiu

Exculpen 13 constructors acusats en el cas Gisa i es manté la causa per a un directiu

La jutge que investiga l'adjudicació d'obra pública a Girona sosté que de les converses no se'n...

La Generalitat reduirà el transvasament d´aigua del riu Ter a Barcelona

La Generalitat reduirà el transvasament d´aigua del riu Ter a Barcelona

El conseller de Territori anuncia un pla per fer baixar «de manera considerable» el cabal a través...

Salut distribuirà unes 110.000 dosis de la vacuna contra la grip a Girona

Salut distribuirà unes 110.000 dosis de la vacuna contra la grip a Girona

Dilluns s'inicia la campanya de vacunació, que enguany se centra en millorar la cobertura dels...

Enllaços recomanats: Premis cinema