Avui en dia, a Catalunya, hi ha 7.000 infants i joves d'entre 0 i 18 anys tutelats per la Generalitat. D'aquests, un 15%, l'equivalent a 1.017, es troben repartits entre 612 famílies d'acollida; un 40% viuen en cases de parents o familiars directes i la resta en centres d'acollida, els anomenats CRAE. Aquestes són només algunes de les dades que va donar a conèixer ahir la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, en el marc de la quarta jornada de l'Associació de Famílies Acollidores de Girona (Afag) que es va celebrar a Banyoles, que va seguir els passos d'altres municipis que han acollir l'esdeveniment els darrers anys, com ara Llers, Celrà o Torroella de Montgrí, una localitat, aquesta última, que esdevé una de les viles gironines on es troben més famílies acollidores.

En concret, a les comarques gironines hi ha 90 famílies que conviuen amb un centenar de nens i joves. Per raons poblacionals, la demarcació de Barcelona és on es registren la majoria dels casos, tant pel que fa al nombre de famílies com de nens i joves acollits. Les xifres actuals són bastant similars a les dels darrers anys. En aquest sentit, el 2013 hi havia 966 infants en cases d'acollida, 969 l'any 2014 i 1.021 l'any passat.

Objectiu: ampliar les famílies

Des del Govern es marquen com una prioritat augmentar el nombre de famílies acollidores arreu de Catalunya. En referència a això, estan treballant en un pla per millorar els serveis que reben i també la prestació econòmica que tenen les famílies que decideixen fer aquest gest, "per generositat i altruisme", tal i com va explicar Bassa. "Si volem fer un país nou, l'acolliment ha de ser una prioritat, i sobretot en el cas dels nens d'entre 0 i 6 anys perquè puguin estar i viure en millors condicions, treballarem per millorar l'acolliment d'infants tutelats", va assegurar la consellera.

De moment, aquest estiu, les famílies acollidores ja podran disposar dels mateixos serveis o ajudes que tenen les monoparentals o nombroses pel que fa als casals o colònies. "A partir d'aquí també volem donar un impuls a la prestació econòmica que cal adaptar a cada cas", va dir Bassa, que no obstant això va assenyalar que encara no en poden avançar els detalls ja que estan a l'espera de la primera reunió de famílies acollidores de tot Catalunya, que es portarà a terme a finals del mes de maig, el 26 o 27, i que reunirà tècnics, famílies, infants, joves, treballadors i membres del Departament per analitzar la situació actual, veure què es pot millorar i crear un full de ruta conjunt.

Des de l'Afag, organitzadora de la trobada, van subratllar que encara hi ha molt de camí i millores a implementar en aquest àmbit. De moment, van apuntar, ja s'ha fet un pas perquè les famílies acollidores tinguin la "màxima prioritat" i puguin escollir l'escola on volen que vagin els seus infants acollits. De fet, aquest any i per primer cop, en els fulls de preinscripció escolar s'ha inclòs una casella per als "alumnes en situació d'acolliment" que permet que els infants i joves en aquestes circumstàncies tinguin reservada una d'aquestes places que es guarden per nens amb necessitats especials.

Els vincles afectius i l'escolarització dels nens d'acollida va ser un dels temes que es van tractat durant la jornada. A banda de poder portar-los a la mateixa escola que als nens biològics, el que més els preocupa és trobar uns tutors que comprenguin la situació d'aquests infants perquè "sempre necessiten més ajuda que un altre per la seva situació de desemparament". Segons la presidenta de l'Afag, Rosa Comamala, la sensibilitat del tutor és "essencial".