A partir de divendres, el comissari principal en cap de la Comissaria Provincial de la Policia Nacional de Girona, José S. Juan Ferragut, deixa el càrrec. Es jubila als 65 anys i després d'una experiència policial que va començar el 1970 quan va ingressar al Cos General de Policia.

Ha estat a l'actual càrrec durant els últims dos anys i mig però està vinculat amb la província de Girona des de fa anys, ja que a banda de ser el comissari principal també va estar ocupant el càrrec de cap provincial d'operacions.

Ferragut assegura que a Girona hi ha estat molt bé, no tan sols per la ciutat sinó també perquè policialment és una comissaria "molt interessant, perquè tenim tres comissaries locals: Lloret, Sant Feliu i Figueres i tots els llocs fronterers i l'aeroport".

Després d'estar els dos últims any i mig al capdavant de la Policia Nacional a Girona reconeix que hi ha alguna cosa que li queda pendent, com ara la necessitat de contractació de cossos generals, és a dir, funcionaris.

El comissari en cap assegura que si la situació econòmica d'Espanya millora caldrien més treballadors. Perquè "tenim una falta de cossos generals grandíssima i perquè diàriament les nostres oficines de Girona, entre estrangeria i documents d'espanyols per DNI i passaports hi passen gairebé 1.000 persones al dia.

Per tenir una bona atenció necessitem moltíssims funcionaris". I destaca que ara amb els que hi ha el servei és bo perquè es treballa "amb personal que en teroria hauria de fer d'altres coses".

El balanç de José S. Juan Ferragut dels dos anys i mig al càrrec però és molt positiu perquè la zona de Girona és important policialment. Destaca que durant aquests dos anys s'han fet "moltes detencions i hem comissat molta droga. Molta s'ha intervingut a Girona i d'altres la investigació s'ha començat a treballar a Girona i s'han fet detencions a Sabadell, Terrassa...".

L'any passat per exemple es va donar a conèixer el resultat de l'operació Bahía-Torres, a Sant Feliu, que va acabar amb l'arrest de 42 persones que introduïen cocaïna i haixix. I durant els dos anys i mig de l'operació van comissar 5 tones d'haixix.

Expulsió de multireincidents

Una de les tasques més destacables pel comissari és l'expulsió de delinqüents estrangers il·legals amb moltes causes pendents als jutjats. Assegura que els números parlen per si sols. El 2014 es van expulsar en un any 105 multireincidents amb 516 casos pendents i l'any passat 75 delinqüents multireincidents, que acumulen 315 causes judicials.

L'expulsió d'aquests tipus de delinqüents assegura que és una tasca llarga i important perquè són persones que "provoquen problemes de convivència i a més són il·legals". Destaca que és un tipus que ha anat a menys perquè n'hi ha que són a presó o ja són fora del país.

L'altre pla destacat durant els dos últims anys a la província i que Ferragut ha vist néixer a la Jonquera és el del Pla contra la delinqüència itinerant, que considera la Jonquera com a un lloc clau de pas d'aquest tipus de delinqüent d'alta mobilitat.

Pamplona, cap accidentat

Durant el temps que Ferragut ha estat al capdavant també s'ha desenvolupat operacions contra el terrorisme gihadista. I afirma que estan amatents amb els serveis d'informació, tal com han fet durant molts d'anys amb ETA.

Quant a qui el substituirà, el que està clar que ara de moment hi haurà un cap de forma provisional. A partir del dia 15 ocuparà aquest lloc el comissari Francisco Pamplona, que és l'actual cap d'operacions provincial de la comissaria de Girona.