Jorge Balcázar és un bomber professional del parc de Torroella de Montgrí que va anar de cooperant a l'illa de Lesbos uns 20 dies. Una experiència que qualifica de dura però que no descarta repetir. La seva vivència ha consistit a rescatar persones, moltes menors d'edat, que fugen dels seus països i es van endinsar al mar per tenir un futur a Europa.

Balcázar va anar a Grècia amb l'ONG Proem-aid, una entitat que està formada per professionals de les emergències, que ajuden en tasques humanitàries de forma voluntària des del desembre del 2015 al sud-est de l'illa de Lesbos. El que fan és rescatar les persones, moltes criatures que estan, explica el bomber en "un greu risc dins de les aigües gregues".

Hi va anar pels voltants de Setmana Santa després de veure que hi havia molta "passivitat" des d'Europa i en observar "als mitjans de comunicació que hi ha un munt de gent que està patint i que saps que des del sofà de casa no faràs res, això et provoca reaccions". Balcázar a més de ser bomber també té l'afició del clown i la màgia i va decidir no només aportar la seva ajuda com a rescatador sinó també per portar somriures en els camps de refugiats.

La tasca que desenvolupava a Lesbos consistia a coordinar-se d'entrada amb els guardacostes grecs. L'ONG compta amb un equip de terra que s'encarrega de facilitar els desembarcaments de les barques que arriben, primeres assistències i rescatar en cas de necessitat. I després, recorda el bomber, hi ha un altre equip que és al mar.

En aquest cas, Balcázar anava amb una barca que acudia "als avisos de rescat quan les embarcacions tenien problemes com ara el motor espatllat, es quedaven sense benzina, quan patien pels cops de les onades o vent, o arriben a penya-segats, on podien rebentar la goma dels bots i provocar un naufragi". Eren torns de 12 hores de nit i durant la tarda després de descansar s'encarregaven de fer tasques de logística.

En aquesta ONG cal ser bombers o d'un ofici relacionat amb les emergències. Balcázar admet que d'entrada pot semblar que un ofici així dóna "un plus de tranquil·litat en el moment de l'emergència, però de cap manera estàs exempt del patiment psicològic, encara que puguem estar acostumats a viure situacions extremes, al final som persones i patim".

Rescats de menors d'edat

A Lesbos, en Jorge Balcázar es va trobar amb un panorama que normalment la majoria de gent només veu a través dels mitjans. Descriu que la gent que auxiliava era com "qualsevol de nosaltres i moltes d'aquestes persones han marxat d'una guerra, com sirians, iraquians o afganesos, i d'altres, que són refugiats econòmics, com gent del Pakistan, Bangladesh, Eritrea. També hi ha gent que ve de països on hi ha pobresa, inestabilitat econòmica i política. I entre tants milers de persones, en un 40% de les persones "que entren a Lesbos són menors, ho puc afirmar ja que cada barca que entrava estava plena de nens, molts d'aquests sense pares".

Per poder treure un somriure de les boques de moltes de les criatures, el bomber es va convertir en clown i mag per unes hores i explica que va portar l'alegria per una estona en els diferents camps de refugiats que hi ha a l'illa i fins i tot, va fer un espectacle al camp de detenció de Moria.

Un fet que Balcázar destaca dels dies que va ser a Grècia és la situació canviant. I explica que va arribar en el moment "del famós tractat de la vergonya entre la Unió Europea i Turquia". La situació era ben diferent abans del tractat "perquè els refugiats anaven a camps de refugiats i després continuaven amb el seu periple cap a Atenes i d'allà enfilaven la polèmica ruta dels Balcans". En canvi, després del tractat, denuncia el bomber, "els refugiats passaven a un camp de detenció, on són privats de llibertats i posteriorment deportats a Turquia". Per a Balcázar retornar cap a Turquia no és la solució perquè és on aquesta gent "ha patit abusos de les màfies i el tracte és denigrant".

"La UE vulnera molts acords"

Quant a la feina de la UE sobre el terreny, Balcázar reconeix que és "complicat realment, però l'opció que estan seguint des del meu punt de vista, és denunciable, estan vulnerant molts acords" Per exemple articles del Conveni Europeu de Drets Humans, un d'ells hi diu "que les expulsions col·lectives estan expressament prohibides, i aquesta setmana en canvi ja han començat". El bomber és molt crític i assegura que tota expulsió d'un estranger necessita garanties legals i segons denuncia, això no s'està portant a terme, no s'informa els refugiats dels seus drets.

Per poder ajudar, el bomber assegura que cal fer "màxima difusió d'aquest problema social" i col·laborar amb l'ONG amb la qual ell ha treballat, Proem-aid, perquè es puguin mantenir a l'illa i continuïn salvant vides.