Entitats socials de Girona rebutgen la presència de l´Exèrcit a ExpoJove

El Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació demana als instituts que se sumin a la seva petició per treure les forces armades del saló

14.04.2016 | 07:24

La presència de l'Exèrcit en el saló de la formació i l'ocupació de Girona, ExpoJove, genera rebuig entre les organitzacions no governamentals i les entitats socials que treballen al territori, així com a partits polítics, que exigeixen treure les forces armades d'un certamen adreçat fonamentalment a estudiants de Secundària.

Justícia i Pau, la Xarxa pels Drets Socials de Girona i Salt, el Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació de Girona i la CUP han expressat un rebuig rotund a la presència de l'Exèrcit espanyol a l'ExpoJove 2016, que la consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, inaugura avui. El certamen s'allargarà fins dissabte.

El Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació l'integren tots els grups municipals de l'Ajuntament de Girona i la Coordinadora d'ONG de les comarques gironines. Aquest ens ha fet arribar una carta a les direccions dels instituts de la ciutat, en la qual els demana que s'afegeixin a la seva petició perquè el Ministeri de Defensa no estigui present en les properes edicions d'ExpoJove.

A l'escrit, el Consell deixa clar el seu rebuig a la inclusió de l'estand militar en el saló de l'ensenyament gironí i explica que ha rebut nombroses queixes per aquest fet. La carta també insta els centres a informar l'alumnat dels «contravalors que l'Exèrcit exerceix en la nostra societat» i que, des del seu punt de vista, «es confronten directament amb els valors de convivència, pau i solidaritat» que es treballen a l'escola.

Petició a l'organització i l'Estat
D'altra banda, dilluns vinent el Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació entregarà un manifest a Fira de Girona -organitzadora d'ExpoJove- perquè elabori un codi ètic basat en el respecte pels valors de la pau, que hagi de complir qualsevol organització que hi vulgui fer activitats. El document també es farà arribar a la subdelegació del Govern espanyol a Girona. El Consell ha acordat aquestes accions per majoria dels seus membres, no per unanimitat.

Per la seva banda, la Xarxa pels Drets Socials de Girona i Salt -que aglutina entitats, col·lectius, partits, sindicats i moviments socials- va assenyalar l'Ajuntament de Girona i el Departament d'Ensenyament per permetre la presència de l'Exèrcit «i la seva propaganda bèl·lica en un espai destinat a promoure la formació entre el jovent, en una ciutat que es vol amiga de la pau». Aquest col·lectiu reclama explicacions tant a les administracions com a Fira de Girona i avui serà a la inauguració d'ExpoJove per expressar la seva «indignació» i exigir la retirada de l'estand. Justícia i Pau també va lamentar que la sortida militar s'inclogui en el ventall de possibilitats formatives dels estudiants.

Des de l'àmbit polític, la CUP-Crida per Girona va criticar la participació de les forces armades en el saló de la formació i l'ocupació, tot denunciant «la manca de sensibilitat i voluntat política» dels organismes vinculats a l'organització de l'ExpoJove. En concret, la CUP va acusar l'Ajuntament de Girona d'«hipocresia i incoherència».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Com si els pares passessin llista a classe
Com si els pares passessin llista a classe

Com si els pares passessin llista a classe

Una empresa gironina desenvolupa una APP que facilita la gestió de dades als docents i l'accés a...

Propotes d´oci i culturals per aquesta tarda a les comarques gironines

Propotes d´oci i culturals per aquesta tarda a les comarques gironines

Conferències, presentacions de llibres, estrenes d'exposicions i teatre

El canvi climàtic tornarà més vulnerables els ports de la Costa Brava

El canvi climàtic tornarà més vulnerables els ports de la Costa Brava

Un estudi de la UPC analitza l'impacte de la pujada del nivell del mar a les zones portuàries

López de Lerma passa comptes

López de Lerma passa comptes

El polític gironí Josep López de Lerma acaba de publicar el llibre "Cuando pintábamos algo en...

El retrocés de les fagedes, efecte visible del canvi climàtic

El retrocés de les fagedes, efecte visible del canvi climàtic

Aquestes espècies són una de les més castigades a Girona, juntament amb el tritó del Montseny

El nou gerent de l´hospital comarcal d´Olot cobra 100.000 euros bruts anuals

El nou gerent de l´hospital comarcal d´Olot cobra 100.000 euros bruts anuals

La CUP protesta pel salari i en canvi el Patronat de l'Hospital indica que és just i comparable al...

Enllaços recomanats: Premis cinema