Papers de Panamà; cas Pokémon i la seva derivada Manga; la Infanta i Nóos; el clan Pujol amb el seu 3% i les ITV; trama Púnica; la Gürtel; els papers de Bárcenas; els ERO d'Andalusia; Bankia i l'exministre Rato; l'assumpte del Palau de la Música... falta espai en aquesta pàgina per enumerar la infinitat de casos de corrupció que estan oberts en l'actualitat a tot Espanya i en el qual s'investiga polítics, empresaris, futbolistes, vedets i altres tipus de presumptes saquejadors dels tributs al fisc i delinqüents econòmics. Però sembla que hi ha intenció de combatre aquest pillatge o això almenys és el que recentment ha transmès el president del Tribunal Suprem (TS) i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, en indicar que els jutges espanyols rebran formació en Hisenda per afrontar els macroprocessos per corrupció.

Lesmes va urgir a la necessitat de formar els jutges en matèria de delinqüència econòmica durant la inauguració dilluns del curs «Macroprocessos i delictes contra la corrupció», que dirigeix qui va ser magistrat instructor del cas Gürtel a l'Audiència Nacional, Pablo Ruz. No obstant això, a la província de Girona han pres un any d'avantatge al president dels jutges perquè l'Agència Tributària oferirà al maig la segona jornada de formació en matèria de delictes contra la hisenda pública a jutges instructors, magistrats penals i fiscals, com ja va fer el 2015.

El president de l'Audiència Provincial de Girona, Fernando Lacaba, explica que aquesta iniciativa va sorgir de la mateixa Agència Tributària, quan el seu delegat li va proposar realitzar unes jornades tècniques en comprovar, juntament amb l'Advocacia de l'Estat, la lentitud amb la qual s'investigaven els delictes contra la hisenda pública, la qual cosa anava «en perjudici del resultat final de la sentència» per culpa les dilacions indegudes i les prescripcions.

D'aquesta manera, a força de jornades tècniques, l'Agència Tributària pretén superar l'hostilitat general que provoca el dret tributari als jutges, per l'aridesa de la matèria, alhora que els ofereix recursos materials i personals per a les seves investigacions.

Doncs també serveixen per a això les jornades, perquè fiscals i instructors sàpiguen a qui acudir quan cal investigar un delicte contra la hisenda pública. Del que es tracta és d'aconseguir que els jutges puguin dominar aquesta matèria sense que els grans despatxos especialistes en casos de delictes fiscals aconsegueixin confondre'ls.

No cal jutge especialitzat

El president de l'Audiència no considera necessari que hagi d'existir un jutge especialitzat en aquests assumptes tributaris «perquè no són delictes que es cometin amb gaire freqüència» i ja existeix una fiscalia anticorrupció a Girona que engloba els delictes contra la Hisenda pública.

Lacaba indica que aquestes segones jornades serviran també per als nous jutges «que han aterrat» a la província, si bé indica que són de participació voluntària.