Espuña centralitzarà l'assecatge de pernil curat a Terol

L´empresa d´Olot exporta a més de 45 països i invertirà 1,5 MEUR per construir una nova planta a Mezquita de Jarque

15.04.2016 | 10:32

L´empresa càrnica olotina Espuña centralitzarà el procés d´assecatge del pernil curat a la demarcació de Terol, concretament a la planta d´Utrillas i a un nou centre que construirà al municipi de Mezquita de Jarque. El pernil curat representa el 55% de la facturació de l´empresa i és la principal gama de productes d´aquesta firma càrnica, tant pel que fa al mercat nacional com l´exterior. En aquest sentit i durant l´acte de celebració del 10è aniversari de la planta d´Utrillas, els responsables de la companyia han avançat que invertiran 1,5 milions d´euros (MEUR) construir un nou centre productiu a Mezquita de Jarque que entrarà en funcionament a principis del 2017 i que en una primera fase produirà 12.000 peces anuals, unes 400.000 a mig termini. Actualment, l´empresa exporta el seu pernil curat a 32 països com França, Portugal, Alemanya o el Regne Unit i és present a més de 45 estats.

Espuña va néixer l´any 1947 a Olot com una empresa de fabricació d´embotits. Des de llavors ha anat creixent fins al punt que actualment les exportacions suposen el 49% de la facturació total de l´empresa i la companyia està present a més de 45 països tot i que els seus principals mercats són França, Portugal, Alemanya i el Regne Unit. En aquest àmbit, la firma també s´ha sabut col·locar i exporta a altres estats com Japó i Corea, molt exigents amb la qualitat i la seguretat alimentària dels productes que importen. A més, en 69 anys, Espuña ha aconseguit set premis al ´Producte de l´Any´ durant cinc anys consecutius.

Durant aquest matí, en l´acte de celebració del 10è aniversari de la planta d´Utrillas, els responsables de la empresa han explicat la seva intenció de centralitzar el procés d´assecat del pernil curat a la demarcació de Terol. En concret, el pernil curat representa el 55% de la facturació d´Espuña i és la principal gama de productes de la càrnica catalana, tant pel que fa al mercat nacional com l´exterior.

La planta de producció d´Esteban Espuña a Utrillas es va inaugurar l´any 2006. En els darrers deu anys s´ha ampliat en dues ocasions, un fet que ha permès passar de 25 a 86 treballadors, un 68% dones. Actualment les instal·lacions ocupen poc més de 10.000 metres quadrats. La última ampliació de més de 4.000 metres quadrats realitzada a finals de l´any passat va permetre augmentar la capacitat de producció fins a les 5.000 tones de pernil curat envasat i certificat per a exportar als EUA, un dels principals mercats d´interès a l´estranger. A més, també va permetre incrementar la capacitat de les instal·lacions en un 33% i implementar dues noves línies de llescat addicionals. L´acte de commemoració d´aquest dijous dels deus anys ha comptat amb la presència de la Ministra d´Agricultura en funcions, Isabel García Tejerina.

Nou centre a Mezquita de Jarque

Avui mateix també s´ha explicat que l´empresa instal·larà un nou centre productiu a Mezquita de Jarque que permetrà centralitzar el procés complet d´elaboració de pernil curat a la demarcació de Terol. D´entrada, s´ha previst una inversió inicial d´1,5 MEUR i la nova planta comptarà amb les millors tecnologies pels processos de salat i assecatge.

En un principi, les noves instal·lacions produiran al voltant de 12.000 peces anuals però es preveu assolir una producció de 400.000 peces a mig termini. Per aconseguir-ho caldrà tirar endavant una nova ampliació d´aquesta planta de fins a 13.000 metres quadrats i es generaran 13 nous llocs de treball.

"Des dels nostres inicis, l´objectiu és oferir un producte de màxima qualitat minimitzant la variabilitat que origina la pròpia naturalesa de la matèria prima", ha explicat el gerent de l´empresa, Xavier Espuña. La companyia va ser la primera empresa càrnica en incorporar la tecnologia d´alta pressió a nivell mundial. Uns sistemes que permeten minimitzar la presència de bactèries com la salmonel·la o la listeria monocytogenes. A més, les fàbriques estan certificades amb el ´British Retail Consortium´ o ´Internaciontal Food Standard´, la qualificació més alta. En aquest sentit, la nova planta de Mezquita de Jarque vol que també tingui l´autorització del Departament d´Agricultura dels Estats Units (USDA).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema