Seixanta anys després d´obrir les portes per primera vegada, l´hospital Josep Trueta de Girona s´ha convertit en una icona per a la ciutat, amb els quals molts gironins tenent forts vincles emocionals. Per reivindicar la memòria que el lliga a la ciutat i coincidint la data del seu seixantè aniversari, l´hospital va engegar ahir a través del seu perfil de Twitter una campanya a la xarxa per recollir records i testimonis.

El centre ha fet una crida a la ciutadania per trobar una seixantena de persones nascudes al Trueta en cadascun dels anys de funcionament del centre, que va rebre el seu primer pacient el 13 d´abril del 56. Aquestes persones, que es poden posar en contacte amb el centre a través d´un formulari al seu web, participaran en els actes commemoratius de l´efemèride.

A més, la xarxa també és el canal escollit per l´hospital per recuperar fotografies antigues i recollir testimonis de treballadors i extreballadors de l´hospital, a més d´historiadors. L´hospital també convida els gironins a fer servir la xarxa -utilitzant l´etiqueta #60anysTrueta i mencionant @htrueta- per compartir les seves anècdotes i vivències relacionades amb el centre, a més d´enviar-los vídeos amb missatges de felicitació per aquestes sis dècades dedicades a la salut dels gironins en que l´hospital ha canviat molt.

Inaugurat oficialment com a Residencia Sanitaria de Gerona del Seguro Obligatorio de Enfermedad, l´enorme edifici de l´Avinguda de França -el primer que es feia a Girona amb formigó armat i exterior d´obra vista- es va obrir als pacients quan feia sis anys de l´adquisició dels terrenys i després de dos anys d´obres.

Els primers temps, només estaven en funcionament tres de les deu plantes del centre: la cinquena per a cirurgia general, la sisena per a traumatologia i altres especialitats quirúrgiques, i la setena per als parts i la ginecologia. El personal eren 79 persones, entre les quals hi havia 28 metges, 28 infermeres i tres llevadores, mentre que la resta era personal d´ofici i d´administració o subalterns.

Seixanta anys després, el Trueta -que va adoptar el nom del metge al 90, després de dir-se Residència Álvarez de Castro- té una plantilla de prop de 1.500 professionals, que realitzen una mitjana diària de 41 intervencions quirúrgiques, donen 75 altes d´hospitalització, atenen 181 urgències i 935 consultes externes i fan 67 sessions d´hospital de dia. Disposa de 38 serveis assistencials que l´han consolidat com a centre de referència de la Regió Sanitària de Girona.