· JUDICI A TORRAMADÉ

Torramadé atribueix a un excés de gesticulació haver tocat Amador

L'expresident de la Diputació de Girona diu que "en absolut" li va tocar les part genitals.

15.04.2016 | 21:17

La sala Penal número 5 de Girona acaba de reprendre el judici contra l'expresident de la Diputació de Girona i exalcalde de Salt, Jaume Torramadé, pel cas dels abusos sexuals a l'exassessora d'Unió, Minerva Amador. Està previst que declari amb posterioritat als psicòlegs que van atendre Amador després del sopar del 8 de novembre de 2012, on haurien passat els fets.

El judici a Torramadé s'ha représ amb la declaració d'una pericial psicològica en la que l'especialista ha informat a la sala que quan va visitar l'exassessora aquesta presentava un "trastorn adaptatiu amb depressió de grau moderat" que no es derivava únicament del que va passar durant el sopar del 8 de novembre de 2012 sinó també per la seva situació personal en aquell moment a causa de la "pèrdua de la feina i el coneixement de la seva situació pels mitjans de comunicació". "No es pot separar un esdeveniment esteressant com el que ella relata de la resta de factors", puntualitza.

La psicòloga explica també que la metge de capçalera d'Amador la va derivar al psiquiatra el 27 de novembre de 2012, iniciant aleshores un tractament farmacològic. Però no va ser fins el 8 de maig de 2013 que la psicòloga que acaba de declarar en el judici va visitar per primera vegada l'exassessora.

L'exassessora va patir un "quadre ansiós depressiu"
La psicòloga que el 27 de novembre de 2012 va atendre Amador va objectivar-li un "quadre ansiós depressiu" que durant la primera entrevista es va manifestar "com a crisi d'angoixa". Aquestes, "han estat repetides i fins i tot ha hagut d'anar a l'Hospital Santa Caterina", afegeix abans de precisar que la crisi d'ansietat que patia "era molt invalidant".

Part de l'origen d'aquesta ansietat es devia a que l'exassessora es trobava bloquejada perquè, segons li va manifestar, "tothom del sopar depèn econòmicament del partit".

La psicòloga va derivar-la a la psiquiatra, la qual ha indicat que el primer tractament farmacològic li va administrar a l'exassessora el seu metge de capçalera i "jo li vaig augmentar lleugerament la dosi".

Després de les pericials ha sigut el torn dels fragments d'audio de la conversa gravada pel marit d'Amador a la reunió del Club de Tir en la que va intervenir el cap de protocol de la Diputació de Girona, Josep Maria Amargant. En aquesta, s'escolta el que seria la seva veu oferint-li la possibiltat d'estar-se gairebé tres anys en "la mateixa situació laboral a la Diputació de Girona sense haver d'anar a treballar". Un acord pel qual rebria "1.400 euros que et cauen cada mes del cel" a canvi del silenci sobre el sopar.

Torramadé atribueix a un excés de gesticulació haver tocat Amador
L'expresident de la Diputació de Girona, Jaume Torramadé, en la seva declaració ha indicat que la relació entre ell i l'exassessora "havia sigut escassa" i "fins aquell moment, normal". Sobre el sopar d'inici de campanya, "que va transcórrer en un ambient festiu", no ha manifestat cap dels tocaments referits per l'exassessora.

Admet que durant el sopar va parlar "uns minuts" amb Amador, qui li va manifestar que "tenia una tumoració en el pit". Reconeix també que va parlar-li sobre la configuració de les llistes electorals de les futures eleccions municipals perquè "era la presidenta del partit a Salt". Pot ser que davant la "seva passivitat" sobre la configuració de les llistes fes algun moviment per "reforçar" les paraules de cares a que entengués que havia d'iniciar les converses per evitar decidir-ho tot "a última hora", s'explica.

"Era passiva al fet de presentar-se a unes eleccions", recorda Torramadé i per això, en gesticular és probable que la toqués a l'espatlla o el genoll, "no de forma acumulativa" sinó de la mateixa manera que tocaria a un home per dir-li que no es pot "quedar passiva" com a president local d'un partit davant les eleccions. "En absolut" li va tocar les part genitals.

Recorda Torramadé que a la plaça Albareda, tal com va declarar ahir el regidor saltenc Robert Fàbregas, se li va apropar l'exassessora, sense que per això es pugui pressuposar que la va tocar.

Torramadé també ha explicat que Amargant el va trucar per dir-li que havia parlat amb Eduard Berloso, el qual li havia informat que Amador assegurava ser víctima d'abusos sexuals i que no volia parlar amb Torramadé. Amargant "va aparèixer una o dues hores després que Amador enviés un missatge acomiadant-se de la militància i donant el seu telèfon particular", prosegueix. A més, apunta que el fet que hagués deixat el seu telèfon particular li va permetre explicar "una versió" del sopar amb la que ell no està d'acord.

Preguntat també pel contingut de l'article que Amargant va publicar al Diari de Girona explicant la seva confessió i la negociació posterior, el desmenteix amb rotunditat però reconeix que no va prendre cap acció legal contra el cap de protocol pequè "confiava absolutament que això (els abusos sexuals) es resoldria en seu judicial".

A preguntes de la defensa ha reiterat que no tenia cap "ànim obscè" quan parlava amb Amador durant el sopar i que l'hagués tocat "igual que a un noi". Posteriorment, ha reconegut que li va demanar a Amargant que parlés amb l'exassessora donat que ella no volia parlar amb ell. El problema és quan "el dilluns s'envia el correu a la militància" i es comença a distorsionar la realitat.

Segons relata, Amador i el seu marit van trucar a la seu del partit a Barcelona per demanar "compromisos". "No enteniem què vol dir" i "com amb mí no volia parlar i ja havia parlat amb Amargant", el va enviar per esbrinar què volia l'exassessora i el seu marit. En tornar "em diu que volen 50.000 euros pel silenci" d'una cosa "que no ha succeït". "Això és una extorsió i així ho interpreto", apunta.

En considerar-se extorquit, Torramadé indica que va trucar el comissari dels Mossos d'Esquadra de Girona, qui li va recomanar "denunciar immediatament".

L'expresident diu que no va acomiadar l'exassessora, que "durant el meu mandat va seguir cobrant" encara que havia enviat un missatge a la militància dient que deixava el partit per "problemes laborals".

La defensa també ha introduït el missatge que la tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Girona, Isabel Muradàs, va enviar-li dues hores després del mail d'Amador i en el que li comentava que era "molt injust" el que li estava passant a Torramadé.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema