Una de les voluntàries del grup de cinc catalans detinguts a Idomeni (Grècia) dimecres a la nit, en un control de carreteres prop del camp de refugiats i la majoria dels quals van ser posats en llibertat dijous, va arribar ahir a les set de la tarda a l'aeroport de Girona en un vol provinent de Tessalònica. L'esperaven, nerviosos i impacients, els seus familiars i amics, que van patir fins a poder-la abraçar.

Anna Guisado va ser la primera del grup a sortir en llibertat i no té cap causa pendent amb la justícia grega però alguns dels seus companys hauran d'anar a judici. «No hi havia raons per detenir-nos, no té cap sentit», va explicar Guisado. Aquesta voluntària va relatar que havien presenciat com la policia gasejava i tirava pilotes de goma als refugiats i per això creu que aquestes detencions arbitràries són per infondre por als voluntaris i fer-los marxar. «Utilitzen qualsevol excusa perquè ens volen treure d'allà», va denunciar. A més, Guisado va relatar que van estar hores als calabossos sense atenció lletrada i sense saber els motius de la detenció.

Per la seva banda, la darrera voluntària catalana detinguda a Idomeni va quedar en llibertat ahir després que s'acordés ajornar el judici fins al 18 de novembre. Així ho va explicar des de Grècia la periodista Sara Montesinos a través del seu Twitter.

Dos dels detinguts van ser posats en llibertat la matinada de dimecres a dijous sense càrrecs i els altres dos també van poder sortir al carrer però amb càrrecs, concretament per desestabilització de la democràcia grega. A la voluntària que ha quedat en llibertat aquest divendres se l'acusava de desacatament.