El Dia de les Esquadres de Girona es va celebrar ahir el matí a l´Auditori i el comissari dels Mossos a Girona, Josep Milán, va assegurar que l´amenaça gihadista ha obligat a establir «un estat de vigilància permanent que mai hauria d´instal·lar-se com una situació de normalitat». I va destacar que «l´equilibri entre la seguretat i la llibertat de vegades es fa asimètric quan apareixen en les nostres vides nous riscos i amenaces greus com el terrorisme gihadista».

Milán va recordar que a causa dels atemptats a França això ha obligat a mantenir el nivell 4 d´alerta i això «ens condiciona a tots com a policies i societat en general». Amb tot, el comissari de Comarques de Girona va assegurar que treballen i que cal que els ciutadans «estiguin tranquils perquè nosaltres treballem i intentem que no passi res i que la gent desenvolupi la seva vida i activitats amb normalitat».

Per altra banda, el cap de la Regió Policial de Girona també va destacar el repunt de la sinistralitat a la província de Girona d´aquest 2016 i va recordar l´accident amb set víctimes mortals de fa dues setmanes a la N-II a Pont de Molins. Va assegurar que cal endurir les penes i canviar la llei. I va ressaltar que els Mossos sempre la compleixen i que, per tant, el que cal és que tinguin noves eines que no passaran mai per «detencions preventives».

Durant el Dia de les Esquadres, Josep Milán va admetre que cal lluitar de «manera més ferma el repte de la seguretat viària». Va recordar que en els darrers cinc anys s´han reduït en un 30% els morts i ferits greus. Unes dades, però, que per al comissari no fa que se sentin satisfets perquè cal seguir lluitant perquè no hi hagi morts a les carreteres.

Va fer referència també a les conductes i accions individuals que han desembocat en accidents mortals. Milán, però, va afegir que estan «convençuts que com a policies tenim molt a fer des de les nostres obligacions i responsabilitats en l´aplicació dels protocols i l´actual marc normatiu; però aquesta batalla contra accions i conductes individuals només la guanyarem amb la implicació de la societat, per aconseguir que ningú perdi la vida a les carreteres».

Finalment va recordar que ell considera que cal endurir i canviar la llei sobretot contra els conductors reincidents i temeraris. Va posar d´exemple ser més durs contra els conductors substituts però tot això, va recordar, passa per canvis legislatius, ja que els Mossos el que fan és seguir els protocols establerts perquè si no això seria «prevaricar».

Convocatòria de Mossos

Per la seva banda, el delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús, va destacar que Interior té el compromís de fer noves convocatòries de Mossos i va assegurar que n´hi ha d´haver a la Regió Policial de Girona. Josep Milán, per la seva banda, va dir que sí que n´hi ha necessitat i que seria desitjable tenir més policies.