Les 26 barques censades als ports de Blanes, Sant Feliu de Guíxols, Palamós, l'Estartit i Arenys de Mar, per a la captura de sonso van tornat ahir a feinejar, després de nou mesos d'aturada pel tancament de la flota. La decisió es va prendre el juliol passat en observar-se una important caiguda de les captures i amb l'objectiu de propiciar una recuperació biològica dels caladors. Els primers pescadors que es van fer ahir a la mar ja van poder comprovar que això ha estat així i en poc menys de dues hores les quatre embarcacions que van sortir del port d'Arenys de Mar van assolir els 80 quilos de captures permès. Toni Cardó, un dels pescadors amb barca al port d'Arenys de Mar, va explicar que «les perspectives són bones» per aquesta temporada i augura unes bones xifres de vendes per a un peix «molt estimat» que ha estat molts mesos absent als mercats i restaurants.

«Hem agafat 70 o 80 quilos. Ara a veure com va la venda, però després de tants mesos esperem que vagi molt bé», va explicar Toni Cardó de camí a port. Les barques van sortir del port d'Arenys puntualment a les set del matí i pocs minuts abans de les nou ja descarregaven les captures a la llotja.

La feina es va fer prou ràpida en aquesta primera jornada després que s'hagi posat fi al tancament de la flota. Les quatre barques del port arenyenc van calar davant de la costa de Sant Pol de Mar i Canet de Mar, on ja feinejaven ara fa nou mesos, quan es va decidir aturar les captures per afavorir la recuperació biològica d'uns caladors que anaven a la baixa. «Aquest sonso no ha criat aquí, ha criat més endins i ara s'apropa a les platges on l'aigua és més calenta. Vam plegar perquè no hi havia sonso, però el peix ja té aquests cicles i passa amb totes les espècies. Toquen dos anys bons per un de dolent», va reflexionar aquest pescador.

Ara el Comitè de Cogestió del sonso ha tornat a autoritzar la pesca després d'un exhaustiu seguiment científic dels caladors. Sembla que torna a haver-hi peix en abundància, però per precaució les captures es mantindran en els 80 kg per embarcació i dia, com abans del tancament.