El director de la Fundació Tutelar de les comarques gironines, Josep Maria Solé, va reclamar ahir a l'Estat i a la Generalitat que modifiquin la legislació per adaptar-la a la Convenció de l'ONU -que va entrar en vigor el maig del 2008- sobre els drets de les persones amb discapacitat. Solé va explicar que l'ONU ha demanat que el sistema actual de tutela quedi abolit per un suport de presa de decisions a les persones ateses. "S'ha de potenciar la llibertat i l'autonomia perquè les persones tinguin la capacitat de prendre decisions amb dignitat", va destacar.

Solé va lamentar la situació actual, ja que va subratllar: "Per complir la Convenció de l'ONU, hauríem d'incomplir la llei. Això no ens agrada". Malgrat tot, va posar de manifest que cap país del món compleix la petició de l'ONU i va afegir que hi ha un "debat viu" sobre com s'ha d'implantar aquest "canvi de paradigma". "El text legal més adaptat és de Bulgària, tot i que fa un any i mig que està en exposició pública. La normativa aboleix la tutela i dóna mecanismes de suport: si les persones volen ajuda, es dóna; si no, no", va relatar Solé.

També va recordar que l'Estat espanyol va formar part d'un primer grup de 20 països que es va comprometre a aplicar la Convenció de l'ONU. "De moment no ha passat res", va criticar Solé, que va posar com a exemple la legislació belga, alemanya o italiana perquè estan "més avançades" a la petició de l'ONU. Així mateix, Solé va titllar de "repte" pels professionals aquesta adequació de la normativa i va afirmar que s'ha de ser menys "paternalista". El president de la Fundació Tutelar, Pere Cornellà, va remarcar que la modificació de la legislació a la Convenció de l'ONU "requereix un profund debat ètic" per determinar "on són els límits".