L'Ajuntament de Tortellà ha encarregat un estudi sobre la quantitat de material extret per la companyia Cycosa durant el període d'explotació de la pedrera dels Comuns (2000-2010). La valoració formarà part de l'expedient sancionador que l'Ajuntament manté contra l'empresa. L'alcalde de Tortellà, Rafel Domínguez (Independents per Tortellà-CP), ha explicat: «El compromís inicial era que podien baixar fins una cota de 400 metres i tot indica que en una part van arribar fins als 477 metres».

L'Ajuntament demana que l'empresa o el Departament de Medi Ambient (responsable subsidiari) restaurin la pedrera. El consistori i els veïns han creat una comissió per tal decidir què faran amb els terrenys de la pedrera una vegada estiguin restaurats. Domínguez ha valorat que la previsió és que s'allargui encara un temps.

«En tot cas - ha indicat-, el que es faci serà d'acord amb els veïns». Fa poc va acabar, el procés participatiu, en el qual els veïns van decidir desestimar l'oferta de l'empresa de fer un monodipòsit per començar la restauració i donar una indemnització econòmica al poble.

Final de l'explotació

Al 2010, l'Ajuntament anterior va decidir no prorrogar el permís de l'explotacio, perquè havien constatat que l'empresa no havia complert les condicions del contracte. Domínguez explica:?«Al 2010 havien complert només una ínfima part de l'obligació que tenien de restaurar de manera paral·lela a les extraccions». Arran del tancament, l'empresa va presentar 2 contenciosos. Un contra l'Ajuntament per haver tancat l'entrada a l'explotació i un altre a per treure la pedrara de l'Espai d'Interès Natural de l'Alta Garrotxa.

Ha explicat que perduts els dos contenciosos, l'empresa va intentar arribar primer a un acord amb l'anterior Ajuntament i fa poc amb l'actual. «La darrera proposta -segons ell- era un fer monodipòsit de runes». Per fer-lo, ha assenyalat: «Necessitaven treure una mica més de pedra».

L'Ajuntament va decidir exposar la proposta de l'empresa als veïns, perquè ells decidissin. «La resposta de la gent és molt clara - ha valorat Domínguez- no volen un monodipòsit i sí que volen recuperar l'espai i nosaltres estem en això».

D'aqui que l'Ajuntament mantingui l'expedient sancionador contra l'empresa. Mantenen que l'empresa ha de restaurar la pedrera i pagar danys i perjudicis al poble.